Въпросът дали децата трябва да имат оценки в училище е

...
Въпросът дали децата трябва да имат оценки в училище е
Коментари Харесай

Трябва ли да бъдат премахнати оценките на децата в училище?

Въпросът дали децата би трябвало да имат оценки в учебно заведение е съществено обсъждан в просветителните кръгове по целия свят. Двата полюса – „ за “ и „ срещу “ – имат своите причини, които нуждата на оценките в образователния развой. В идната публикация ще разгледаме някои от основните причини от двете страни на разногласието.

„ За “ оценките:

Мотивация и отговорност : Оценките могат да бъдат подтикващ фактор за учениците да учат и се стремят към достижения. По-високите оценки постоянно се възприемат като премия за напъните и могат да покачат самочувствието на учениците.

Обратна връзка : Оценките дават информация на учениците и техните родители за техния прогрес и познания. Те могат да бъдат употребявани като инструмент за оценка на мощните и слабите страни на образованието.

Оценка на триумфа : Оценките могат да бъдат потребни при приемането на решения по отношение на бъдещето на учениците, като да вземем за пример избора на университет или професионална кариера.

„ Против “ оценките :

Стрес и конкуренция : Оценките могат да провокират стрес и конкуренция сред учениците, което може да понижи желанието им за учене и да повлияе негативно върху техния мисловен и прочувствен развиване.

Етикетиране и самокритика : Ниските оценки могат да доведат до етикетиране на учениците и да понижат тяхната самокритика. Това може да има дълготрайни отрицателни последствия върху техния научен триумф и социална интеграция.

Ограничаване на образователния развой : Фокусирането върху оценките може да ограничи образователния развой, като учениците се стремят само към проучване на материала, който ще бъде оценен, вместо да развиват необятен кръг от умения и ползи.

Така макар че оценките играят значима роля в просветителния развой, те не са безкритични. Важно е да се намира баланс сред оценяването на триумфа на учениците и основаването на стимулираща и подкрепяща просветителна среда, където всяко дете има опция да развие цялостния си капацитет без непотребен стрес и терзания .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР