Въпросът бил за военната подготовка в мирно времеПрекратява производството по

...
Въпросът бил за военната подготовка в мирно времеПрекратява производството по
Коментари Харесай

КС отклони питане на кабинета за запасняците

Въпросът бил за военната подготовка в спокойно време
Прекратява производството по конституционно дело №2/2023 година, написа в определението

Конституционният съд е отклонил настояването на Министерския съвет за тълкувателно решение по отношение на въвеждане на законова опция за наложителна подготовка на запасните военни. Това излиза наяве от определение на конституционните съдии, с което се приключва производството по конституционно дело №2/2023 година В настояването си за пояснение служебното държавно управление е счело, че “съществуват разнообразни разбирания по отношение на правилата на въвеждането подготовката на българските жители... в т. ч. въвеждане на наложителна подготовка в спокойно време на българските жители със статус на запасни ”.

Въпросът на служебния кабинет беше: “Допуска ли Конституцията въвеждане на законова опция за наложителна подготовка за отбрана на отечеството в спокойно време на българските жители със статус на запасни по смисъла на Закона за запаса на въоръжените сили, за придобиване, поддържане и рационализиране на качествата им за осъществяване на отговорностите им във военните формирования? ”.

Конституционният съд обаче не се ангажира с тълкуванието и показва в определението за преустановяване на делото, че въпросът е от компетентността на Народното събрание и Министерския съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР