Въпрос: Здравейте! Законно ли да трябва да бъда на работа

...
Въпрос: Здравейте! Законно ли да трябва да бъда на работа
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Законно ли е, ако работя в почивните дни?

Въпрос: Здравейте! Законно ли да би трябвало да бъда на работа събота и неделя?

С. Костатинов, гр. Русе

Отговор: В § 1, т. 10 от Допълнителните разпореждания на Кодекса на труда /КТ/ е предиведно, че „ работно време “ е всеки интервал, през който служащият или служителят е задължен да извършва работата, за която се е уговорил. Работната седмица е петдневна с естествена дълготрайност на седмичното работно време до 40 часа.

Нормалната дълготрайност на работното време денем е до 8 часа – член 136, алинея 1 и алинея 3 от КТ. Съгласно член 142, алинея 1 от КТ, работното време се пресмята в работни дни – подневно. В член 141 от КТ е планувано, че когато характерът на индустриалния развой постанова, работата в предприятието се провежда на две или повече смени. При подневно отчитане на работното време и при работа на смени, чиято нощна дълготрайност на работното време е по-малка от тази на дневното, трудовото заплащане, заработено по трудови правила, се усилва с коефициент, еднакъв на отношението сред естествената дълготрайност на дневното и нощното работно време - член 9, алинея 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

В наредбата на член 4а от Наредбата за работното време, почивките и отпуските е посочено, че в Правилника за вътрешния трудов ред се дефинират началото и краят на работния ден, редът за редуването на промените, почивките по време на работа, редът за отчитане на работното време, времето на наложително наличие в предприятието, когато е уговорено изменчиво работно време, времето за хранене на служащите и чиновниците в производства с непрекъсваем развой на работа и в предприятия, в които се работи непрестанно, както и други въпроси, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа в предприятието.

Почивните дни не се включват в графика по подневно пресмятане на работното време. Съгласно член 153, алинея 4 от КТ за положен ексклузивен труд в двата дни от седмичната отмора при подневно пресмятане на работното време служащият или служителят има право с изключение на на увеличено възнаграждение на този труд и на непрекъсната отмора през идната работна седмица в размер не по-малък от 24 часа. При подневно отчитане на работното време трудът, положен в почивен ден или на формален празник се заплаща като ексклузивен труд по реда на член 262 и член 264 от КТ.

Следва да имате поради, че съгласно член 152 от КТ, служащият или служителят има право на непрекъсната междудневна отмора, която не може да бъде по-малко от 12 часа. Съгласно член 153, алинея 1 от КТ при петдневна работна седмица служащият или служителят има право на седмична отмора в размер на два поредни дни, от които единият е по начало в неделя. В тези случаи на служащия или служителя се обезпечава минимум 48 часа непрекъсната седмична отмора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР