Въпрос, който стои много отдавна в общественото пространство е проектът

...
Въпрос, който стои много отдавна в общественото пространство е проектът
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Цената на АЕЦ Белене - до 10 млр. евро

Въпрос, който стои доста от дълго време в публичното пространство е планът АЕЦ "Белене ", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването “Лице в лице” по БТВ. В рамките на избрани параметри като пазарен принцип, без държавна гаранция, без корпоративна гаранция трябваше да разработим процедура до 30 октомври, разясни тя.

Процедурата за избор на стратегически вложител е създадена. Докладът беше утвърден. Министерски съвет ме задължи да показва тази процедура пред Народно събрание, сподели тя.

Според плана страната ще има подобен дял, който подсигурява блокираща квота, ще търсим стратегически вложител и ще дадем опция на други вложители, които да вземат участие с миноритарен дял в тази компания.

Заложени са няколко значими условия за българската страна - едното е за цената на плана. Финалният вид за цената на централата е до 10 милиарда евро и период за осъществяване до 10 години, сподели министър Петкова.

Освен китайците и руснаците, французите и корейци също прояват интерес към построяването на централата, показа тя. Петкова съобщи, че е оптимист във връзка с опцията да бъде осъществен плана АЕЦ "Белене ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР