Въпрос: Искам да прекратя ползването на платената си отпуска. Имам

...
Въпрос: Искам да прекратя ползването на платената си отпуска. Имам
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Законът позволява да прекратим отпуската си

Въпрос: Искам да приключа използването на платената си отпуска. Имам ли право да го направя и какви са изискванията за това? Предварително благодаря! 

К. Кръстев, гр. Пловдив

Отговор: Законът планува две благоприятни условия за спиране използването на платения годишен отпуск.

На първо място спиране използването на платения годишен отпуск може да се извърши, когато през време на използването на платения годишен отпуск бъде позволен различен тип заплатен (например по болничен) или неплатен (например отпуска за гледане на дете) отпуск. Съгласно закона, когато през време на използването на платения годишен отпуск на работещия бъде позволен различен тип заплатен или неплатен отпуск, използването на платения годишен отпуск се прекъсва по негово искане и остатъкът се употребява в допълнение по единодушие сред него и работодателя.

Прекъсването се прави по искане на работещия. В законът не е планувана специфична законова форма за това искане. В практиката това нормално се прави с устно волеизявление за спиране използването на платения годишен отпуск, при представянето на болничен лист или различен документ, от който е видно, че е позволен различен тип отпуск, друг от платения. 
Практиката работодателят едностранно да приключва заплатен годишен отпуск, който към този момент е разрешил, е незаконосъобразна.

Платеният отпуск на работещия може да бъде преустановяван по взаимно единодушие на страните, изразено документално. За задачата работникът/служителят или работодатлят, следва да връчи документално предложение на другата страна за спиране на платения отпуск. Уведомената страна надлежно следва да изрази (ако желае) писменото си единодушие отпускът да бъде пресечен от съответната дата и употребен в допълнение.

Извън посочените два случая работодателят няма право да прекъсва едностранно (например със заповед) използването на заплатен годишен отпуск, в случай че към този момент го е разрешил за избрания интервал от време, в случай че служащият или служителят не даде експлицитното си документално единодушие за това. Същото важи в противоположната обстановка - без писменото единодушие на работодателя, служащият не може едностранно да приключи използването на годишната си отмора, с изключение на в случаите по член 175, алинея 1 Кодекса на труда.

Справка:
член 175, алинея 1 от кодекса на труда
член 175, алинея 2 от Кодекса на труда

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР