Въпрос: Имам ли право да назнача на работа непълнолетно лице,

...
Въпрос: Имам ли право да назнача на работа непълнолетно лице,
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Работа през нощта от непълнолетни лица

Въпрос: Имам ли право да назнача на работа малолетно лице, която ще се прави нощем?

Б. Колев, гр. Сандански

Отговор: Съгласно член 140, алинея 2 от Кодекса на труда (КТ), нощен е трудът, който се поставя от 22,00 ч. до 06,00 ч., а за служащи и чиновници, ненавършили 16-годишна възраст - от 20,00 ч. до 06,00 ч.

Работодателят е задължен да обезпечава на служащите и чиновниците топла храна, ободряващи питиета и други облекчаващи условия за дейно полагане на нощния труд. Нощният труд е неразрешен за: 1. служащи и чиновници, които не са навършили 18-годишна възраст; 2. бременни работнички и служителки както и работнички и служителки в напреднал стадий на лекуване ин-витро; 3. майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания без значение от възрастта им, с изключение на с тяхно документално съгласие; 4. трудоустроени служащи и чиновници с изключение на с тяхно единодушие и в случай че това не се отразява неподходящо на здравето им според умозаключение на здравните органи; 5. служащи и чиновници, които не престават образованието си без отделяне от производството с изключение на с тяхно единодушие.

С наредбата на член 140а от КТ за отбрана на работниците/служителите, са въведени особени правила при полагане на нощен труд. Работници и чиновници, в постоянното работно време, на които се включват минимум три часа нощен труд по член 140, алинея 2 от КТ, както и служащи и чиновници, които работят на смени, една от които включва минимум три часа нощен труд, се считат за служащи и чиновници, които поставят нощен труд.

Работниците и чиновниците, които поставят нощен труд, се одобряват на работа единствено след прелиминарен медицински обзор, който е за сметка на работодателя. Работниците и чиновниците, които поставят нощен труд, подлежат на периодически медицински прегледи по член 287 от КТ. Когато здравен орган откри, че здравословното положение на служащ или чиновник се е влошило заради полагане на нощен труд, той се реалокира на подобаваща дневна работа или се трудоустроява. Работодателят, при който служащите и чиновниците поставят нощен труд, е задължен при поискване от Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " да? даде информация за техния брой, отработените нощни часове, както и за подхванатите ограничения за обезпечаване на безвредни и здравословни условия на труд.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР