Въпрос: Има ли някакви изисквания, които работодателите следва да спазват,

...
Въпрос: Има ли някакви изисквания, които работодателите следва да спазват,
Коментари Харесай

Изисквания при работа на ниски температури

Въпрос: Има ли някакви условия, които работодателите следва да съблюдават, когато температурите са негативни?

Д. Михайлов, гр. Ловеч

Да, работодателите следва да подхващат специфични ограничения, посочени в Наредба за минималните условия за микроклимата на работните места.

Могат да бъдат подхванати организационни и/или механически ограничения за минимизиране на риска за здравето и живота на работещите. Например смяна на работното време за отбягване на полагане на труд в най-студените часове на денонощието, или пък въвеждане на по-чести почивки. Други ограничения може да бъдат смяна на вида работа, като се разпорежда такава, която е по-безопасна при дадени условия, обезпечаване на уместно работно облекло и на персонални защитни средства или средства за групова отбрана (в случая такива, които защищават от преохлаждане и измръзване). Също по този начин може да бъдат обезпечени и  помещения с условия за възобновяване на топлинния баланс на организма, топли питиета и така нататък

Задължително да има наблюдаване или средства за връзка с работещите навън на изолирани работни места, както и първа здравна помощ и условия за уместно превозване при ненадейно влошено здравословно положение до здравно заведение.

В Наредбата за минималните условия за микроклимата са разказани също оптималните и допустимите минимални и оптимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия интервал на годината при лека, приблизително тежка и тежка физическа работа в закрити пространства. При ниски температури оптималните стойности варират сред 16 и 23 градуса, а допустимите – от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са възможни надлежно при тежката физическа работа.

Работата навън би трябвало да се прекрати при рисково ниски или високи температури, гръмотевични стихии, изобилен дъжд, мощен вятър и гъста мъгла, избрани с код “оранжево ” или “червено ” от Националния институт по метеорология и хидрология, в случай че основават опасност за живота и здравето на работещите и за безвредното осъществяване на трудовата активност.

По изключение работата не се прекратява, когато става дума за работа по отношение на защитата на страната. Не се прекратява и за работа, обвързвана с попречване на бедствия и повреди и за преодоляване и превъзмогване на последствията от тях. Също по този начин и за осъществяване на неотложни публично нужни работи по възобновяване на водоснабдяването, електроснабдяването, отоплението, канализацията, превоза и съобщителните връзки и оказване на здравна помощ.

Ако не спазят тези условия, инспекторите от Главна ревизия по труда могат да извършат инспекция и да наложат санкция в размер от 1500 до 15 000 лева При наново нарушаване глобата скача от 20 000 до 30 000 лева

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР