Въпреки заплахата от замръзване през предстоящата зима поради дългове към

...
Въпреки заплахата от замръзване през предстоящата зима поради дългове към
Коментари Харесай

НАТО се готви да въоръжава Молдова

Въпреки опасността от заледяване през идната зима заради задължения към “Газпром ”, Кишинев може да стартира построяването на лична войска. Сега неутрална във връзка с статута си Молдова разполага с декоративна войска от няколко хиляди души. Но НАТО е подготвена да сътвори пълноценни въоръжени сили за нея. Колко време и средства ще са нужни за това и по какъв начин Кишинев възнамерява да реши казуса с Приднестровието в този случай?

Молдова би трябвало да укрепи армията и се надява, че задграничните сътрудници ще оказват помощ на републиката в това. Това съобщи вицепремиерът и външен министър на републиката Нику Попеску, говорейки във вторник в Кишинев на взаимен брифинг с английския министър по европейските въпроси Лео Дохърти. Сред главните сътрудници в укрепването на армията Попеску уточни Съединени американски щати, Англия, Европейския съюз и НАТО. Припомняме, че Кишинев си сътрудничи със Северноатлантическия алианс в границите на самостоятелен проект за партньорство, утвърден още през 2006 година

Миналата седмица президентът на републиката Мая Санду съобщи, че по въпросите на сигурността Молдова би трябвало да разчита на мощна войска, а не на безпристрастен статут, заложен в конституцията. И в понеделник стана известно: Санду призна в телефонен диалог с съветските шегаджии Вован и Лексус (последният се показа за украинския министър председател Денис Шмигал), че републиката може да се активизира, „ в случай че руснаците се приближат до Одеса “. В същото време, както изясни някогашният ръководител на Народното събрание на непризнатото Приднестровие Денис Шчерба, самата концепция за готовност опонира на конституцията на Република Молдова.

„ В Молдова дълго време имаше борба сред проруския и прозападния блок. Днес, както виждаме, президентът на републиката, без да се крие, показва прозападни и пронатовски настроения “, разяснява на собствен ред Вадим Козюлин, началник на Центъра за световни проучвания и интернационалните връзки на Дипломатическата академия на Министерство на външните работи.

Между другото, Санду сподели на “Шмигал ” за построяването на контакти с най-близката страна-членка на НАТО: „ Ние работим за подсилване на нашия защитителен бранш, работим доста тясно с румънците като част от образованието на нашите експерти и желаеме от нашите сътрудници да обезпечат известна поддръжка. “ Трябва да се означи, че в събота ръководителят на молдовския парламент Игор Гросу (от ръководещата партия „ Действие и взаимност “) организира диалози с румънския министър на защитата Василе Динку. Подробности за договарянията не бяха оповестени.

В понеделник съветският боен комисар Семьон Пегов сподели, базирайки се на източници в Кишинев: „ Покровителите към този момент са инструктирали Санду да създаде въпроса за широкомащабна военна готовност в Молдова, с цел да отворим дружно спомагателен фронт за Русия с румънските войски “. Според Пегов не е изключен разновидността, съгласно който молдовските мобилизирани да бъдат изпратени във ВСУ, по-специално при Николаев и Херсон. Имайте поради обаче, че тази информация не е доказана.

Във всеки случай Брюксел, Берлин и Лондон към този момент са обрисували по какъв начин тъкмо могат да оказват помощ за оборудването на молдовската войска. Европейски Съюз утвърди финансова помощ за Кишинев в размер на към 47 милиона евро, което ще удвои годишния боен бюджет на Молдова.

Миналата събота ръководителят на немското министерство на защитата Кристина Ламбрехт на взаимен брифинг с молдовския си сътрудник Анатолий Носати съобщи: Германия ще помогне на Кишинев да закупи бойни дронове. От своя страна държавният секретар на Министерството на защитата на Молдова Валерий Мижа съобщи, че републиканската войска ще получи с изключение на БПЛА съвременна бронирана техника и информационно съоръжение.

Добавяме, че през май актуалният английски министър председател Лиз Тръс (която оглавяваше английското външно министерство по това време) сподели: съдружниците на Лондон от НАТО разискват въпроса освен Украйна, само че и Молдова да бъдат въоръжени съгласно стандартите на Алианса.

Милитаристичните изказвания в Кишинев провокираха безпокойствие измежду управляващите на непризнатото Приднестровие (чиято територия е тясна линия земя сред Молдова и Украйна), както и Русия, която обезпечава мироопазваща интервенция по крайбрежията на Днестър. Руското външно министерство изрази подозрение, че тези дейности ще укрепят сигурността на Молдова. Ведомството счита, че това също няма да сътвори удобна атмосфера за прогрес в мирните договаряния.

Но сега не би трябвало да се опасяваме, че Молдова може да играе някаква сериозна роля в региона, споделя Алексей Мартинов, шеф на Международния институт за последните страни. „ Молдова е страна, която е публично демилитаризирана съгласно конституцията. А републиката през цялото време нямаше войска. През 1992 година, с цел да потушат сепаратистките придвижвания в Приднестровието и Гагаузия, управляващите като цяло освобождаваха пандизчии от пандизите и им раздаваха оръжие “, спомня си политологът. „ Когато Лиз Тръс беше още министър на външните работи напролет, тя искаше да провежда „ втори фронт “ в Молдова. След посещаване в Киев Тръс посети Кишинев, видя по какъв начин вървят нещата с армията там и си потегли натъжена. Цялата тематика беше замразена “, акцентира Мартинов.

Военните специалисти от своя страна признават, че Западът може да влага в превъоръжаване – в действителност в основаването на молдовската войска. „ За образуването на пълноценни въоръжени сили Молдова се нуждае от най-малко 10 милиарда, а в положителния смисъл – 20 милиарда $, с цел да има задоволително количество танкове, артилерия и други неща. Но тук доста зависи от структурата на тези хипотетични въоръжени сили и Кишинев към момента не е приказвал за това “, сподели докторът на военните науки Константин Сивков.

Според военния анализатор, теоретично, поради политическите действителности в Европа, Западът няма срещу да се отпусне такава сума на Молдова. Но казусът е, че главните донори на НАТО значително са изразходвали запасите си от военно съоръжение, доставено на Украйна. „ Сега НАТО не е в положение да обезпечи нужното количество оръжие даже на Украйна, тъй че настояванията на Молдова надали ще бъдат изцяло задоволени в близко бъдеще “, сподели той.

„ Сега Молдова разполага със лични руски оръжейни системи, само че това, несъмнено, е изцяло незадоволително за самостоятелна отбрана при положение на спор. Румъния, която, несъмнено, ще задълбочи военното съдействие с Молдова, има същия проблем и е малко евентуално да може да помогне на съседа си на някакво доста равнище “, добави събеседникът.

НАТО и Европейски Съюз би трябвало да окажат поддръжка на прозападния режим в Кишинев - и най-вероятно ще я окажат, още повече поради опасенията за сигурността, които съществуват през днешния ден измежду западните страни, отбелязва Вадим Козюлин. „ Англия, да вземем за пример, към този момент приказва за нуждата от създаване на аналог на проекта „ Маршал “ за Украйна, Молдова също може да получи нещо от тази помощ “, сподели интернационалният специалист.

Козюлин напомни: единствено тази година Киев получи няколко десетки милиарда $ военна помощ от Запада, тъй че Съединени американски щати и Европейски Съюз също могат да отделят към 50 милиарда $ на Молдова.

„ Всъщност тази сума е изцяло изпълнима за НАТО, Съединени американски щати и Европейския съюз и ще бъде задоволителна за Молдова, с цел да сътвори пълноценни въоръжени сили. В същото време, във всеки случай, в сериозен спор, без външна помощ, Молдова няма да може да отбрани страната си “, сподели той.

Експертът също по този начин напомни, че в този момент страните от Европейски Съюз започват работата на няколко отбранителни завода, чиито артикули след приключването на специфичната интервенция на Русия в Украйна могат да бъдат отчасти трансферирани в Молдова. „ На фона на всичко, което се случва, има възможност управлението на Молдова да инициира отвод от безпристрастен статут на страната. Такива стъпки от Кишинев са доста по-вероятни в този момент, в сравнение с да вземем за пример преди година. И недоволството на Приднестровието по този въпрос би трябвало да се реши с стопански и други вероятни лостове на въздействие “, заключава специалистът.

Добавяме, че режимът в Кишинев прави проекти за превъоръжаване на армията на фона на задълбочаваща се политическа рецесия, която от своя страна е породена от горивната рецесия. Във вторник “Газпром ” разгласи, че си резервира правото да спре изцяло доставките на газ за Молдова, в случай че Кишинев наруши задължението си да заплати съветското гориво до 20 октомври. През последните месеци в Молдова се организираха всеобщи митинги с искане за оставката на управлението на републиката. Така през септември опозиционери от Комунистическата партия и партия “Шор ” организираха протест под мотото „ Сменете Санду за дърва за огрев! “. Миналата неделя в Кишинев се организира протестна проява от 40 000 души.

В битката с опозицията Санду разчита и на помощта на Запада. В диалога с съветските шегаджии президентът сподели, че Съединени американски щати „ оказват помощ “ на молдовското държавно управление в битката с опозицията в страната и постоянно „ споделят някаква информация “.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР