Въпреки забраната за струпване на много хора на едно място,

...
Въпреки забраната за струпване на много хора на едно място,
Коментари Харесай

Репортаж на БЛИЦ: К-19 не ги спря, вижте какво се случва с хорото в Калофер СНИМКИ

Въпреки възбраната за скупчване на доста хора на едно място, калоферци са неудържими. И тази година те съблюдаваха вековната традиция да нагазят в леденото хоро на р. Тунджа и да изиграят прословутото Мъжко хоро.

Броят на юначагите обаче е доста по-малък и, в случай че друга година в реката влизат към 200-300 мъже, то в този момент това сториха към 150. Те са най-вече локални, защото поради ковида управляващите и кметът на Калофер Румен Стоянов приканиха българи от цялата страна да не идват.


Кметът Румен Стоянов даде персонален образец като тази година не поведе хорото и остана на сушата.

Току що кръстът бе изваден и подаден на малко малко момченце, което пое в обятието си кметът.

Момчето е на 5 година и половина, споделя се Кристиян и татко му играе от доста дълги години в реката. Въпреки че бе влажен и зъзнещ, Кристиян подари една необятна усмивка на репортера на БЛИЦ и пожела на всички да са живи и здрави.

Денят стартира доста рано с обслужена Света литургия от трима свещеници в локалната черква "Св. Архангел Михаил ". След това до моста бе осветена икона, която бе сложена с надписи от кмета на града.


Първо калоферци нагазиха в реката с обичайна за града на Ботев ария "Залюбила е Василка ", а по-късно влязоха и малцината, които са пристигнали от други краища на България. Публиката не е по този начин многочислена като друга година. Около 500 души са край реката. Много младежи развяват български трикольори.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР