Въпреки всичките приказки колко е необходимо да се ограничи въздействието

...
Въпреки всичките приказки колко е необходимо да се ограничи въздействието
Коментари Харесай

Климатичният ад едва започва, твърдят експерти

Въпреки всичките приказки какъв брой е належащо да се ограничи въздействието ни върху климата, въглеродните излъчвания от изкопаеми горива се чака да доближат рекордно високо равнище тази година. Така че 2022 година може да е била едвам филмовия откъс на филм на ужасите – за който някои специалисти считат, че може към този момент да сме си купили билет.

Климатологът Робърт Уотар, началник на френския институт „ Пиер-Симон Лаплас “, споделя пред Агенция Франс Прес, че „ 2022 година ще бъде една от най-горещите години на Земята, и ще забележим всички феномени, които вървят с по-високите температури “. Като погледнем годината в ретроспекция, можем да забележим рекордни горещи талази, които предизвикаха изпаряване на езера в Европа и Азия, пагубна суша, донесла злощастие на милиони в Африканския рог (Сомалийският полуостров), и опустошителни наводнения в Пакистан.

Поглеждайки обратно през последните 12 месеца, излиза наяве, че предупредителните знаци са все по-ярки и някои учени по климата считат, че към този момент може да е прекомерно късно да се спасим от злополучие. Още през февруари, да вземем за пример, отчет на Междуправителствения панел по изменението на климата показва, че 42% от популацията на света живее в региони, считани за „ мощно уязвими “ от въздействието на изменението на климатичните условия.

Междувременно през май проучване демонстрира, че има 48% късмет световните температури да се повишат до 1,5°C над равнищата преди индустриалната гражданска война през идващите 5 години. Това съставлява долната допустима граница на стопляне, открита от Парижкото съглашение от 2015 година, което има за цел да предотврати пагубно повишаване от 2°C.

Но до момента в който 2022 година се проточва и рекордното лято в северното полукълбо идва и си отива, ставаше все по-ясно, че задачите, избрани в Париж, се изплъзват от ръцете ни. Според един депресиращ отчет Гамбия е единствената нация, която фактически е изпълнила задоволително уговорките си по съглашението, преди оценката да бъде намалена неотдавна до „ Почти задоволително “.

 Day 3 at COP27 (cop27 0164) (52488901578)

На COP27 в Египет през ноември Организация на обединените нации показа личните си констатации, че понастоящем няма „ благонадежден път “ за ограничение на световното стопляне, защото Гутериш споделя на делегатите, че „ задачата от 1,5 °C е на колкото да жива “.

След това пристигна новината – предоставена от Global Carbon Project – че излъчванията на въглероден диоксид от изкопаеми горива са на път в действителност да се покачат с 1% тази година, достигайки рекордно високо равнище от 36,6 милиарда тона. А с цел да остане задачата от 1,5 градуса допустима, световните излъчвания би трябвало да намалеят с 45% през това десетилетие и да доближат чистата нула до 2050 година, тъй че е ясно, че се движим в неверна посока.

Ако актуалните трендове продължат, Организация на обединените нации предвижда, че светът ще се затопли с сред 2,4 и 2,6°C по отношение на прединдустриалните равнища до края на века. Ако се случи такова повишаване, на климатичните произшествия през 2022 година ще се гледа като на положителните остарели времена.

И въпреки всичко, не всичко е обречено и тъмно, защото е реализиран прочут прогрес и към момента има време да се лимитират вредите. По-рано през декември 190 страни подписаха проект, наименуван Глобална рамка за биоразнообразието, който има за цел да отбрани 30% от земните и морските екосистеми в света до 2030 година

 Shades of Abu Dhabi Midnight

Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства

Придържането към обещания като тази рамка може да бъде ключът към опазването на климата и предотвратяването на нови бедствия в бъдеще. През идващите 12 месеца задължението на държавните управления и корпорациите да изпълнят тези обещания още веднъж ще бъде подложен на тестване, не на последно място на COP28, на който хазаин ще бъде колосът в износа на изкопаеми горива Обединените арабски емирства…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР