Въпреки всички усилия и любов, които влагаме в приготвянето и

...
Въпреки всички усилия и любов, които влагаме в приготвянето и
Коментари Харесай

Затова се пукат и не се боядисват хубаво: 5 грешки, които допускаме при варенето и боядисването на яйцата за Великден

Въпреки всички старания и обич, които влагаме в приготвянето и украсяването на великденските яйца, постоянно оставаме разочаровани. Яйцата се напукват, цветът не е постоянен по цялата повърхнина на черупката, „ приложението “ е неприятна, нищо не наподобява по този начин, както сте си представяли…

 шарени велкденски яйца

Къде бъркаме?

Това са стъпките, в които най-често бъркаме, когато варим и боядисваме яйцата:

Слагате яйцата във вряща вода

Ако поставите студено яйце в гореща вода, съвсем несъмнено е, че черупката ще се спука и ще имате по-малко яйца, в сравнение с сте възнамерявали!

Ако е дребна цепнатина, може да съумеете да я замаскирате с украсата, само че при по-големи нормално би трябвало да изхвърлим яйцето.

 варене на яйца

Слагате яйцата в претъпкана тенджера

Ако в тенджерата има прекомерно доста яйца, колкото и вода да налеете, те могат да се „ ударят “ при варене и по тази причина черупката ще се спука.

Използвате пресни яйца

Тъй като великденските яйца нормално са твърдо сварени и боядисани, най-добре е да употребявате по-стари. Пресните яйца мъчно се белят след боядисване, което може да бъде много неприятно.

Купувайте яйца най-малко седмица преди боядисване и ги съхранявайте в кутия в хладилника.

 сини великденски яйца

Не миете яйцата

Преди да започнете да украсявате яйцата, наложително ги измийте с разводнен препарат за миене на съдове, забършете ги с забрадка, напоена с оцет или напълно малко сода бикарбонат. По този метод ще премахнете всички останки, замърсявания, мазнини, следи от пера, а повърхността на черупката ще бъде изцяло гладка и подготвена за боядисване.

Използвате тъмни яйца

По-светлите яйца одобряват цвета по-лесно от по-тъмните, а в случай че сте купили тъмни, наложително ги сварете във вода с повече оцет (поне две чаши).

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР