Въпреки все още високата инфлация и противоречивата парична политика на

...
Въпреки все още високата инфлация и противоречивата парична политика на
Коментари Харесай

Защо Турция е напът отново да стане благоприятно място за чуждестранни инвестиции

Въпреки към момента високата инфлация и спорната парична политика на Анкара, Турция е напът да стане още веднъж подобаваща за задгранични вложения. След години на политическа интервенция в паричната политика на страната, която докара до срив на цената на турската лира, има обещаващи признаци, че ортодоксалните финансови политики се завръщат, написа Bloomberg.

Централната банка на Турция е задоволително уверена, с цел да приветства чужденците назад в облигациите в лири и алармира за завършек на цикъла на стягане на паричната политика, който означи осем поредни нараствания на формалния лихвен %. След преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган с дребна преднина предишния май, имаше смяна в икономическото ръководство, в посока надалеч от неговото нетрадиционно виждане, че по-високите лихвени проценти предизвикват по-висока инфлация.

Турция е измежду 20-те най-големи международни стопански системи с годишен Брутният вътрешен продукт над $1 трилион

Основното за новата финансова политика беше назначението през юни на министъра на финансите и стопанската система Мехмет Шимшек за втори мандат. Бивш банкер от Уолстрийт, Ердоган го уволни през 2018 година след девет години в ролята и завръщането му е огромна позитивна за стабилността на пазара. Оставката на шефа на централната банка Хафизе Гайе Еркан, назначена същия месец като Шимшек, можеще да подкопае тази непоклатимост, в случай че не беше калибърът на нейния заместител - заместник-управителя Фатих Карахан.
 Турската централна банка към този момент има нов шеф - досегашен старши икономист на Amazon
Турската централна банка към този момент има нов шеф - досегашен старши икономист на Amazon

Как се стигна до новото предопределение

Както Money.bg писа, той е член на групата за установяване на лихвите на централната банка от юли, а преди този момент е работил във Федералния запас на Ню Йорк и като основен икономист в Amazon.

Пред Камарата на индустриалците в Истанбул, Шимшек съобщи, че паричната политика е ориентирана към фиксиране на бъдещата инфлация и че лирата е " много конкурентна ".

Новият метод като че ли стартира да работи - задграничните притежания на турски държавни облигации се удвоиха през декември от рекордно ниско равнище от едвам $1 милиард. 

На този декор огромни международни банки, в това число Deutsche Bank, BNP Paribas и JPMorgan, предвиждат поврат за пазара на облигации в лири тази година. А икономисти от Goldman Sachs предвиждат, че лихвените проценти могат да паднат с 20 процентни пункта до края на годината.
 Централната банка на Турция още веднъж увеличи главната рента: какво следва
Централната банка на Турция още веднъж увеличи главната рента: какво следва

Битката на Анкара против инфлацията продължава
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР