Въпреки Великденските празници и повечето почивни дни, броят на обявите

...
Въпреки Великденските празници и повечето почивни дни, броят на обявите
Коментари Харесай

Двуцифрен ръст на обявите за работа в хотели и ресторанти през април

Въпреки Великденските празници и множеството почивни дни, броят на обявите за работа нараства. В някои браншове се следи спад, само че като сбор се регистрира дребен растеж от 1%.

Това демонстрира ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт ДжобТайгър (JobTiger). Броят на обявите за работа е малко над 52 500 и на годишна база се е нараснал с 21 % (спрямо април 2021 г.), прецизират от компанията.

Продължава двуцифреният растеж на обявите в бранша " Хотелиерство и ресторантьорство ".

През април броят на предложенията в него е повишен с 14 на 100 и към този момент има над 11 000 оповестени позиции за претовареност. На второ място по растеж, както и в предходния месец, е секторът " Търговия и продажби " с нарастване от 7 на 100. Следват секторите " Логистика и превоз " (4 на сто) и " Здравеопазване и фармация " (1 на сто). При останалите браншове се следи спад на броя на обявите - " Производство " (минус 2 на сто), " Строителство " (минус 3 на сто), " Маркетинг и реклама " (минус 7 на сто), " Счетоводство, одит, финанси " (минус 9,3 на сто), " ИТ " (минус 9,4 на сто), " Административни и обслужващи действия " (минус 9,4 на сто).

Като резултат от непрекъснатото повишаване на предложенията в бранша " Хотелиерство и ресторантьорство ", той е на път да заеме първото място като дял от общия брой разгласи и да изпревари обичайния водач - бранш " Търговия и продажби ".

Той към момента заема челното място с 21,6 на 100, само че води едвам с 0,1 на 100 бранша " Хотелиерство и ресторантьорство ", чийто дял през април е 21,5 на 100. На трето място продължава да бъде " ИТ " секторът с дял от 14 %, а след него се подреждат секторите " Производство " (13 на сто), " Административни и обслужващи действия " (9 на сто), " Логистика и превоз " (8 на сто), " Счетоводство, одит, финанси " (4,4 на сто), " Строителство " (4,4 на сто), " Здравеопазване и фармация " (3,4 на сто), " Маркетинг и реклама " (2,9 на сто) и " Изкуство " (1 на сто).

Според разбора на HR компанията, предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа в края на април доближават съвсем 6000 или 11,6 % от общия брой разгласи. Спрямо предходния месец март броят на този вид оферти се е нараснал с 8 на 100, а съотношението им по браншове е " ИТ " (55 на сто), следвани от " Административни и обслужващи действия " (15 на сто), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (15 на сто) и " Търговия и продажби " (5 на сто).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР