Въпреки трагичната игра на националния отбор и последното място, което

...
Въпреки трагичната игра на националния отбор и последното място, което
Коментари Харесай

Лигата на нациите е пролуката за България към Евро 2020

Въпреки трагичната игра на националния тим и последното място, което безапелационно заема в група А от квалификациите за европейското състезание по футбол, България към момента има късмет за класиране на Евро 2020. Причината за това е относително положителното показване в дебютното издание на Лигата на нациите - комерсиалния шампионат на УЕФА, който обезпечава спомагателни четири квоти за шампионата на Стария континент.

През сезон 2018/2019 водените към момента от Петър Хубчев национали приключиха на второ място в своята група 3 от Лига С и заеха 5-о място в третата дивизия и 29-о в общо класиране. Което се оказа стратегическа позиция поради изключително комплицирания правилник за установяване на участниците в плейофите за Евро 2020. В тях ще вземат участие по четири тима от всяка дивизия на Лигата на нациите (Лига А, Лига В, Лига С и Лига D), които не са си обезпечили класиране през квалификациите.

Запазени места в плейофите кардинално имат четирите спечелилия в групите на всяка от дивизиите. Но в случай че те се класират за Евро 2020 през квалификциите, местата им в плейофите ще бъдат заети от идващите отбори в общото нареждане на Лигата на нациите (включително от по-долни дивизии при необходимост). Справката към днешна дата сочи, че България (№29) има право на присъединяване в плейофите на Лига С дружно с отборите на Норвегия (№26), Сърбия (№27) и Израел (№30).

Ако евроквалификациите приключваха през днешния ден, в плейофите на Лига А щяха да играят Холандия (№2), Швейцария (№4), Исландия (№12) и Босна и Херцеговина (№13); в тези на Лига В - Уелс (№19), Чехия (№20), Словакия (№21) и Шотландия (№25); а в тези на Лига D - Грузия (№40), Северна Македония (№41), Беларус (№43) и Люксембург (№44). Регламентът на самите спомагателни пресявки планува четири обособени минитурнира, всеки от които ще излъчи по един финалист на Евро 2020.

Плейофите на Лигата на нациите ще се проведат през март 2020 година, като във всяка четворка ще се срещнат най-високо и най-ниско класираният и вторият против третия по ранкинг, след което спечелилите ще се изправят един против различен в директна борба за място на европейското състезание. Домакини в самобитните 1/2-финали ще бъдат отборите с по-предно класиране, а семейството във финала ще бъде несъмнено с чоп.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР