Въпреки това все пак държавата ни е подобрила резултатите си,

...
Въпреки това все пак държавата ни е подобрила резултатите си,
Коментари Харесай

България продължава да стои на дъното на Европа по върховенство на закона

Въпреки това въпреки всичко страната ни е подобрила резултатите си, изкачвайки се с две позиции нагоре – на 60-то от 62-ро място през предходната година.

 

През последната година 13 от общо 31 страни означават спад в Европейския съюз, Европейската асоциация за свободна търговия и Северна Америка. От тези 13 страни 4 са отбелязали спад и през миналата година.

 

По отношение на рестриктивните мерки на държавните пълномощия страната ни се изкачва на 81-во от 95-то място, само че в оправянето с корупцията се следи спад с една позиция – от 76-то на 77-мо място. Първият фактор мери степента, в която ръководещите са обвързани със закона.

 

Той включва средствата, както конституционни, по този начин и институционални, посредством които пълномощията на държавното управление и неговите чиновници и представители са лимитирани и се регистрират пред закона.

 

Той включва и неправителствени механизми за надзор на властта, като да вземем за пример свободна и самостоятелна преса. Вторият фактор преглежда три форми на корупция: рушвет, непозволено въздействие от страна на обществени или частни ползи и нелегално заграбване на обществени средства или други запаси. Тези три форми на корупция се преглеждат във връзка с държавните чиновници в изпълнителната власт, правосъдната власт, армията, полицията и законодателната власт.

 

По отношение на съществуването на транспарантно ръководство България е с две позиции нагоре – от 56-то на 54-то място, а в зачитането на главните права е с две позиции надолу – на 59-то от 57-мо.

 

Първата оценка е по отношение на откритостта на държавното управление, избрана от степента, в която държавното управление споделя информация, дава на хората принадлежности, с които да държат държавното управление отговорно, и предизвиква присъединяване на жителите в разискването на публичните политики. Този фактор мери дали главните закони и информацията за законните права са оповестени и прави оценка качеството на информацията, оповестена от държавното управление.

 

Оценката по отношение на правата се концентрира върху  относително непретенциозно меню от права, които са твърдо открити според Всеобщата декларация за правата на индивида на Организация на обединените нации и са най-тясно свързани с проблемите на правовата страна.

В региона на реда и сигурността страната ни е още веднъж с две позиции надолу – на 51-во от 49-то място.

 

В използването на вярно гражданско правораздаване България резервира миналогодишната си позиция – 66-та, а в наказателното правораздаване отбелязва утежняване с една позиция – на 72-ра от 71-ва през 2021 година. Индексът на WJP за господство на закона мери дали елементарните хора могат да позволяват жалбите си по кротичък и ефикасен метод посредством системата на гражданското правораздаване.

 

Той мери дали системите за гражданско правораздаване са налични и на налични цени, както и дали в тях няма дискриминация, корупция и непозволено въздействие от страна на държавни чиновници. Той изследва дали правосъдните производства се организират без голословни забавяния и дали решенията се извършват дейно. Той мери също по този начин достъпността, безпристрастността и успеваемостта на различните механизми за разрешаване на разногласия.

 

Ефективната система за наказателно правораздаване е основен аспект на върховенството на закона, защото тя съставлява стандартният механизъм за обезщетение на тъжби и завеждане на каузи против лица за закононарушения против обществото. Оценката на даването на наказателно правораздаване следва да вземе поради цялата система, в това число полицията, юристите, прокурорите, съдиите и чиновниците в пандизите.

 

За пета поредна година върховенството на закона е намаляло в международен мащаб. Първоначалните данни на Световния план за правораздаване в 140 страни и юрисдикции демонстрират, че тази година спазването на върховенството на закона е намаляло в 61% от страните.

 

В световно отношение скандинавските страни още веднъж заемат първите места в класацията по съблюдаване на върховенството на закона, като почетен водач в нея е Дания, следвана от Норвегия, Финландия, Швеция и Нидерландия, която тази година изхвърля от златната петорка Германия.

 

На последното 140-то място се намира Венецуела, която се подрежда директно след Камбоджа и Афганистан на 139-то и 138-мо място.

В международен мащаб 4,4 милиарда души живеят в страни, в които върховенството на закона е намаляло през миналата година.

 

" Излизаме от пандемията, само че световната криза в региона на върховенството на закона продължава ", съобщи Елизабет Андерсен, изпълнителен шеф на Световния план за правораздаване. " В същността си върховенството на закона е обвързвано със справедливостта - т.е. с отчетността, равните права и правораздаването за всички. А един по-малко обективен свят сигурно ще бъде по-нестабилен. "

 

Данните от Индекса демонстрират, че властническите трендове, които предшестват пандемията - като по-слаб надзор върху изпълнителната власт и засилени офанзиви против медиите - не престават да подкопават върховенството на закона в международен мащаб.

 

Спадът обаче е по-малко публикуван и рисков спрямо предходната година, когато затварянето поради Covid трагично наруши работата на правосъдните системи, а държавните управления упражниха изключителни пълномощия, които ограничиха гражданските свободи и заобиколиха механизмите за бистрота.

 

Индексът на WJP е водещият международен източник на самостоятелни данни по отношение на върховенството на закона. Той се основава на задълбочени изследвания измежду повече от 154 000 елементарни хора и 3600 практикуващи адвокати и специалисти, с цел да мери върховенството на закона по осем фактора. Оценките по факторите се усредняват, с цел да се дефинира обща оценка на върховенството на закона за всяка страна.

 

Някои от най-големите световни спадове тази година са във факторите на показателя, свързани с възходящия авторитаризъм и дълготрайната ерозия на върховенството на закона. Тази година спазването на главните права е намаляло в две трети от страните. Контролът върху държавната власт - като да вземем за пример надзора от страна на правосъдната, законодателната власт и медиите – е намалял в 58% от страните през тази година.

 

Другият главен фактор, обуславящ световния спад тази година, е гражданското правораздаване, което значително се дължи на продължаващите забавяния, свързани с пандемията, отслабеното правоприлагане и възходящата дискриминация в системите за гражданско правораздаване. Резултатите за този фактор са се намалили в 61% от страните тази година. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР