Въпреки това китайските здравни власти заявиха, че увеличаващите се инфекции

...
Въпреки това китайските здравни власти заявиха, че увеличаващите се инфекции
Коментари Харесай

Китай е изправен пред рязък скок на респираторните заболявания: СЗО иска повече информация

Въпреки това китайските здравни управляващи обявиха, че увеличаващите се инфекции са комбинация от към този момент познати вируси и са свързани с първия цялостен леден сезон в страната, откакто през декември предходната година бяха анулирани строгите ограничавания за Коронавирус.

И въпреки да акцентират, че цялостната обстановка остава неразбираема, специалистите настояват, че няма доста учредения да се допуска, че болесттите са породени от нов вирус.

Ето какво е известно досега.

Какво и къде?

На 13-ти ноември Националната здравна комисия на Китай заяви за внезапно нарастване на респираторните болести, най-вече при децата.

Китайските управляващи изясняват повишаването на случаите с края на рестриктивните мерки на Коронавирус, настъпването на студения сезон и циркулацията на известни патогени, в това число грип, микоплазмена пневмония, респираторно-синцитиален вирус (RSV) и SARS-CoV-2 – вирусът, който предизвиква COVID-19.

В понеделник публичната система за наблюдаване на болесттите ProMED – която един път към този момент насочи ранно предизвестие за мистериозни случаи на пневмония, които се оказаха COVID-19 – заяви, че някои китайски лечебни заведения са „ претъпкани с заболели деца “ заради зараза от пневмония.

Твърди се, че тази зараза е била главно в столицата Пекин, а също по този начин и в североизточната провинция Ляонин и в други региони на Китай.

Симптомите включват тресчица, инфектиране на белите дробове без кашлица и белодробни възли – бучки по белите дробове, които нормално са резултат от прекарана зараза. Не се оповестява за смъртни случаи.

В четвъртък в детска болница в Пекин няколко родители оповестиха на AFP, че децата им са имали микоплазмена пневмония, която е постоянно срещана причина за пневмония при децата и елементарно се лекува с антибиотици.

Какво споделят Китай и СЗО?

Докладът разсъни мемоари за пандемията, като в обществените мрежи потребителите се притесняваха от „ нов вирус, приближаващ от Китай “ или „ нов Ковид “.

В средата на предходната седмица Световната здравна организация – която неведнъж подлага на критика Пекин за неналичието на бистрота по време на пандемията от Covid – изиска повече информация от Китай за децата, страдащи от „ недиагностицирана пневмония “.

Пекин отговори в четвъртък, като съобщи, че „ не са открити никакви необикновени или нови патогени„, според изказването на СЗО.

СЗО е поискала повече информация, като е отбелязала, че Китай следи от близко трендовете при вируси като грип, RSV и SARS-CoV-2.

В средата на октомври Китай стартира да следи за първи път и микоплазмената пневмония, прибавя СЗО.

СЗО съобщи, че „ наличната подробна информация е прекомерно лимитирана и незадоволителна, с цел да се характеризира пълноценно цялостният риск от тези докладвани случаи на респираторни болести при децата„.

Все отново с настъпването на зимата може да се чака увеличение на броя на тези болести, прибавя организацията.

Какво мислят специалистите?

Няколко специалисти показаха, че настъпването на зимата, краят на рестриктивните мерки за Covid и неналичието на прелиминарен имунитет при децата евентуално са причина за повишаването на инфекциите.

„ Тъй като Китай претърпя доста по-дълъг и тежък интервал на ограничавания, в сравнение с която и да е друга страна на Земята, се очакваше, че тази вълна на „ излизане от рестриктивните мерки “ може да бъде забележителна в Китай “, сподели Франсоа Балу от Университетския лицей в Лондон.

Освен в случай че няма нови доказателства, които да сочат противоположното, „ няма причина да се подозира появяването на нов патоген„, добави той.

Пол Хънтър от Университета на Източна Англия в Обединеното кралство акцентира, че „ понастоящем информацията е прекомерно малко, с цел да се сложи дефинитивна диагноза„.

Въпреки това „ като цяло това не ми наподобява на зараза, породена от нов вирус “, добави той.

„ Ако беше по този начин, чаках да има доста повече случаи на заразяване при възрастните. Малкото инфекции, за които се оповестява при възрастните, допускат действителен имунитет от предходна експозиция. “

Катрин Бенет от австралийския университет Deakin уточни, че „ дребните деца в учебните заведения в Китай са прекарали до половината от живота си без нормалното излагане на нормалните патогени и по тази причина нямат същите равнища на имунитет “.

Има ли рекомендации?

СЗО предлага на хората в засегнатите региони да съблюдават нормалните правила, с цел да избегнат респираторните болести.

Те включват имунизиране, уединяване при поява на признаци и при нужда проучване или носене на маски.

Въз основа на настоящата информация СЗО предложи да не се вкарват ограничавания за пътешестване в Китай.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР