Разходите за забавените фериботи на Шотландия се покачват отново и завършването на втория кораб е отложено

...
Въпреки това, главният изпълнителен директор на корабостроителницата, Дейвид Тайдман, сега
Коментари Харесай

Въпреки това, главният изпълнителен директор на корабостроителницата, Дейвид Тайдман, сега каза, че разходите за завършване на Glen Sannox са се повишили до £130 милиона (от приблизително £114 милиона през юни), а за Glen Rosa се е увеличил до £110 милиона (от £109 милиона през юни).

Това означава, че разходите за двата кораба сега са приблизително £240 милиона, докато непредвидени разходи разходите могат да увеличат общите разходи с още £30 милиона в най-лошия сценарий.

С £83,25 милиона, похарчени за фериботите и £45 милиона, дадени назаем на компанията преди национализацията от шотландското правителство, последното увеличение означава, че корабите ще струват повече от £360 милиона.

Очакваната дата за доставка на Glen Sannox сега е 31 март следващата година, а за Glen Rosa е 31 май 2025 г. Вторият кораб се очакваше през 2024 г.

През юни г-н Tydeman каза на MSP, че разходите за завършване на един от корабите са се повишили с £20 милиона.

Въпреки това в писмо до Net Zero, Energy and Transport Committee на Holyrood , г-н Tydeman каза, че тази оценка не включва £10 милиона текуща работа или въздействието на оценките на Агенцията за морска и брегова охрана (MCA), което означава, че трябва да бъдат направени вътрешни промени в Glen Sannox.

Той каза: „В резултат на това значително подцених общите прогнозни разходи за завършване на Glen Sannox, за което се извинявам.

„Цифрите през юни също не включват аспектите на MCA.“

< p>Той каза, че корабостроителницата се отдалечава от технически трудния етап на проектиране и инженеринг към завършването на Glen Sannox и подготовката му за морски изпитания през първото тримесечие на 2024 г.

Той обаче предупреди, че има " все още има рискове от възникване на проблеми" с Glen Sannox по време на изпитанията.

Той каза: „Способността ни да гарантираме завършването до 31 март 2024 г. следователно ще зависи от това колко добре напредват изпитанията и ние ще положим всички усилия да докажем кораба и решаване на проблеми, когато възникнат."

Той каза, че корабостроителницата остава „много фокусирана върху пускането на кораба в експлоатация за следващия летен сезон" и се среща с всички заинтересовани страни на седмична база.

Г-н Tydeman каза, че достигането на точката на завършване на дизайна на Glen Sannox ще има положително въздействие върху Glen Rosa.

Той обаче предупреди, че „ако изпитанията на Glen Sannox се окажат трудни и се изплъзнем след 31 март 2024 г. за този кораб ще има каскада към Глен Роза".

Прочетете повече:
Призиви за връщане на бонуси, финансирани от данъкоплатците, дадени на шефовете на корабостроителницата

Транспортният говорител на Шотландската консервативна партия Греъм Симпсън каза, че актуалната информация от г-н Тайдман е „просто позорна“. удивителен мащаб.

„Поредните министри на транспорта на SNP са предавали островитяните отново и отново. Просто е позорно, че беше потвърдено, че сега ще трябва да чакат още повече, за да бъде доставен един от тези кораби, като фериботът 802 сега ще закъснее със седем години.

„Всяка актуализация от Ferguson Marine включва повече разходи за данъкоплатците или по-нататъшно пропускане на безкрайните забавяния, които островните общности трябваше да понесат.

„Последиците от фиаското на ферибота са опустошителни за жителите и местната икономика в засегнатите райони .

„Тези фериботи трябва да бъдат доставени без по-нататъшно забавяне и с разходите за публичната чанта, сведени до абсолютен минимум.

„Тогава Хумза Юсаф трябва да спре да се отклонява от отговорност и да приеме пълно независимо разследване на тази срамна загуба на пари."

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily, където и да получавате своите подкасти

Говорител на шотландското правителство каза: „Тази последна актуализация очевидно е разочароващо.

„Приоритетите на шотландското правителство винаги са били и остават завършването на двата ферибота, осигурявайки бъдеще за корабостроителницата и нейната работна сила и подкрепяйки нашите островни общности, които разчитат на този тип кораби ежедневно база.

"Ferguson Marine беше помолен да направи всичко възможно, за да минимизира разходите и да гарантира, че тези фериботи могат да влязат в експлоатация възможно най-скоро."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР