Въпреки средата на дезинформация, саботажи, атаки и провокации, сме готови

...
Въпреки средата на дезинформация, саботажи, атаки и провокации, сме готови
Коментари Харесай

216 народни представители гласуваха оставката на кабинета Денков

" Въпреки средата на дезинформация, саботажи, офанзиви и провокации, сме подготвени да продължим напред с министър-председател Мария Габриел ", съобщи министър председателят
След девет месеца ръководство на страната в турбулентни времена и несигурна " сглобка ", кабинетът " Денков " отиде в историята с единогласие - всички 216 депутати в пленарната зала гласоподаваха оставката на премиера, подаде през вчерашния ден.  Това стана след повече от два часа диспути, в които единствените, които не взеха думата, а пасуваха, бяха от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

В пленарната зала се яви единствено министър-председателят, само че не и останалите министри. Денков взе думата пръв, а по-късно си потегли, което предизвика възмущението на опозицията.

" Тъй като това е оставка, която депозирам персонално, избирам аз да я показва. Това е осъществяване на стихотворец ангажимент от взаимната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която държавното управление проработи преди 9 месеца ", съобщи Денков. Той още веднъж напомни записаното в документа, което гласи, че в края на контрактувания интервал единият министър председател подава оставка и отстъпва мястото си на идващия.

" Въпреки че разговорът сред партиите зад това държавното управление, нееднократно беше взривяван и блокиран, до този миг изпълняваме всички точки от контрактуваното ", подчерта той. И подсети, че остава за осъществяване единствено шестата точка в декларацията - за разработване на механизъм за координиране. Николай Денков уточни, че на масата за договаряния са поставили промени, а не имена и посочи целите, като преди всичко довършването на правосъдната промяна.

Денков показа самобитен доклад на кабинета и съобщи, че през това време продължава растежът на стопанската система, инфлацията е на най-ниското си равнище, втори сме по растеж на заплатите в Европейски Съюз, а приходите нарастват над два пъти и половина над инфлацията.  " Прогнозите за банкрут не се сбъднаха и няма да се осъществен ", заключи министър председателят.

Денков посочи още, че от 31 март ще пътуваме свободно през Шенгенското пространство по въздух и вода. В сферата на външната политика изведе като акцент помощта за Украйна и фокусът върху модернизирането на защитата ни. В доклада му влязоха още хеликоптерът-линейка и електронните бележки за отсъствията на учениците. Общо 30 км магистрални пътища са открити единствено за 9 месеца, направихме първата копка на автомагистрала Русе - Велико Търново. Започна работата по Седми и Осми блок на АЕЦ " Козлодуй ", изреди още Денков. 

" Продължихме битката с корупцията, спряхме стотици милиони през публични поръчки, върнахме си лабораторния надзор на " Капитан Андреево ", внесохме 76 закона.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
" Въпреки средата на дезинформация, саботажи, офанзиви и провокации, сме подготвени да продължим напред по осъществяването на заложените цели и управническата стратегия с министър-председател Мария Габриел ", съобщи още Денков. 

" Правителството ще продължи да извършва служебните си отговорности, до момента в който бъде определено идващото ", успокои той.

Веднага след изявлението си Николай Денков напусна пленарната зала, написа [**sorce_name**]. 

Дебатите откриха от " Възраждане ". Пръв думата взе Цончо Ганев и разгласи ПП-ДБ за " най-големите корупционери ". Той направи сериозен разбор на миналите 9 месеца и заключи, че ръководещите са подарили за 2 милиарда лв. два реактора на Украйна и изпразни складовете си от военна техника. " Към днешна дата България върви да бъде превърната в нуклеарно сметище ", заключи той, като уточни, че нуклеарното отработено гориво ще остане у нас. " Българският народ продължава да обеднява. Здравеопазването - тотално унищожено. Не се подвигнаха никакви заплати. Твърда неистина! Политическите убийства станаха всекидневие в България - изчезват хора, които са политическите спонсори на ПП-ДБ ", сподели депутатът от " Възраждане ".
 Снимка: Българска телеграфна агенция
" Корупцията в правосъдната система е с политически чадър ", укори още представителят на опозицията. " Лъжи, измами и доста НПО-та, които усвояват милиони. Имаме съсипия при ръководството на ПП-ДБ и ГЕРБ. Оставка, неможачи ", приключи Цончо Ганев. Той упрекна, че за всичко това в страната е отговорен Бойко Борисов, който ги търпи, с цел да си резервира схемите.  " Коалиция на мазното турско кафе ", заключи съпартиецът му Ангел Георгиев. 

Искра Михайлова пък реалокира прожектора в посока на " Да, България " и водача й Христо Иванов, който преди сглобката бил " най-упоритият конкурент на Движение за права и свободи ".  " Да, България " ходеше да скубе тревата на Росенец. Сега това не е ли проблем? ", попита депутатката от " Възраждане ". 
 Снимка: Българска телеграфна агенция
От Българска социалистическа партия се възмутиха, че министър председателят е напуснал дебатите и желаеха да се върне в залата. " Такъв дезертьор би трябвало с решение да го задължим и да бъде доведен в пленарната зала, да чуе какво ще му кажем народните представители. Да, ще чуе истината. Да, ще чуе нелицеприятни неща. Да, ще чуе рецензия, само че той е претендент за вицепремиер ", сподели Георги Свиленски. " Върнете беглеца министър председател назад в залата! ", обърна се той към ръководителя на Народно събрание Росен Желязков.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Тошко Йорданов влезе в тематиката за отсъствието на премиера.  " Министър-председателят Денков се изпързаля като сапун от турска баня ", реагира ръководителят на ПГ на " ИТН ".

" Това, което се случва през днешния ден, трябваше да се случи още преди 9 месеца, тъй като толкоз гнусно и тъпо държавно управление не сме имали ", заключи той. И също направи сериозен обзор върху дейностите на кабинета през последните 9 месеца. " Любопитно ми е кой е националният предател, който е предложил промяната на 3 март, сподели Йорданов и заподозря Христо Иванов. Той разгласи финансовия министър Асен Василев за най-вредното нещо за финансите, с помощта на който държавният дълг в края на годината щял да стане 49 милиарда. Прехвърли се на тематиката за Шенген. По думите му кабинетът " Денков " е дал " малоумното заричане някой да мине с паспорт през летището без да му го ревизират ", а против това ни връщат самолети с мигранти против някакъв въздушно-капков Шенген, с цел да си запише обединението на ревера резултат. " И за край - изпраха Бойко Борисов, това е единственото, което направиха ", уточни Тошко Йорданов.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
" Тази оставка е закъсняла с 9 месеца и на ГЕРБ и Движение за права и свободи виси отговорността дали това ще продължи, или ще има избори, за да може нещата да се пренаредят и ПП-ДБ да " отиде на бунището ", съобщи Тошко Йорданов.

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова укори държавното управление за това, че хората обедняват, а ръководещите се вълнуват единствено от механизми за преодоляване на страната.  " За 10 година с над 2% са се нараснали работещите небогати хора. По тези основни въпроси нито дума. Каква промяна има в опазването на здравето? Умират хората по улиците. Вижте, че се топим и изчезваме като народ, нито дума за демография. Всичко е разделяне на порции и постове. 9 месеца ви се наслушахме на кавгите и свадите кой къде е назначен ", заключи Нинова. " Това е задачата - Национална агенция за приходите наш, Комисия за защита на конкуренцията - на другите, с цел да може институциите да са инструментариум за мачкане на съперници и бизнеса ", добави тя.  " Днешната оставка нека се трансформира в мотив за нови избори и 2 в 1 ", призова Нинова, като предсказа, че другояче ще имаме ръководство, което е същото, само че умножено по три.

От Има Такъв Народ се впуснаха в метафори от сферата микробиологията, като заключиха за ръководещите, че били подредени " плесен до мухъла ", а биологът Чорбанов изясни, че, за жалост, тази нездравословна среда е пеницилинова и не се унищожава с антибиотици, а единствено с химия. 

Той съобщи, че демонстрира междинен пръст на това държавно управление, само че единствено в историческия смисъл на понятието - от вековете обратно, когато британските стрелци показвали това на френската войска. Дебатът прибоди и полов нюанс със заслугата на ораторите от Има Такъв Народ. " Еднополовият секс не води до репродуктивни резултати макар многократните опити. Да, 9 месеца трае една бременност, само че от време на време е по-добре да не роди нищо, в сравнение с това, което не би трябвало ", заключи Чорбанов.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Кирил Петков отбрани честа на болшинството и министър-председателя.  " В историята на България няма образци като този - министър председател да си дава оставката, тъй като е дал заричане ", сподели съпредседателят на " Продължаваме промяната ".

" Всяко едно съглашение е заричане. Преди 9 месеца ние обещахме, че на този ден ще бъде дадена оставката. Акад. Денков съблюдава това заричане ", уточни той. " Властта за нас не е последна цел, а средство за смяна. И до момента в който тя се случва, ние ще движим напред. Много неща се случиха ", сподели Петков и изреди измененията в Конституцията, отварянето на Шенген, което " 15 години не се случваше ". " Днес към този момент сме пълновръстен член на Шенген ", съобщи Кирил Петков посред смях и шумни реакции в залата. " Хората нямат боязън от енергийната взаимозависимост от Русия. Тези упования и промени са необратими. Простотията, зависимостта от други страни, подвикванията и маргиналните шоута, които гледаме със полови комплкси, са отвън упованията на българския народ. И за жалост, сътрудници, това ще ви маргинализира от ден на ден ", предсказа той по адрес на Има Такъв Народ и " Възраждане ". " Това шоу е срам за тази институция ", заключи някогашният министър председател.

Станислав Балабанов от Има Такъв Народ репликира: " Хората чакат едно само нещо - да си ходите ".  " Позицията на българското общество беше ясно изразена на Шипка, където вие не отидохте, с цел да не ви бият още веднъж със снежни топки. Историята веднъж ще ви накаже и още веднъж ще ви не помни ", предсказа Балабанов.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
" Единствената заварка сред " Възраждане ", Има Такъв Народ, президента и Българска социалистическа партия е Кремъл. Трябва да приемете обективната истина - не сте опция и не можете да образувате такава ", обърна се към опозицията Явор Божанков. " Общото сред разказите на опозицията е това - дезинформация, подправени вести, расизъм, хомофобия. Същият разказ употребява и Кремъл ", поддържа тезата си той. И даже предложи на оповестените за проруски групи да си създадат дружно с Москва " федерация на орките - Оркистан ". Божанков разгласи още, че приемането ни в Шенген е най-големият външнополитически триумф на България за последните 10 години.

" Кабинетът Денков е горделивост! ", възкликна и сътрудника му от Политическа партия Искрен Митев. 

Христо Иванов излезе на трибуната, с цел да каже " Благодаря ви, акад. Денков, без значение какво ще стане! "  

След оставката на кабинета се завърта рулетката на съвещания при президента на всички парламентарно показани партии и връчване на мандат на най-голямата политическа мощ в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС.

Какво се случи 24 часа преди оставката

Вчера министър председателят Николай Денков депозира оставката си в деловодството на Народното събрание - ден по-рано от предстоящото, а през днешния ден към този момент е в пленарната зала за гласоподаване.

" Това не е политическа игра, а съблюдаване на дадена дума. Израз на поредност, политически феърплей и почитание към жителите. Днес извършвам уговорката, който поехме със взаимната декларация на 6 юни 2023 година ", посочи Денков около час откакто подава оставката си в Народното събрание. 

Премиерът напомни уговорките, поети със взаимната декларация преди сформирането на кабинета и означи, че дотук са изпълнени всички точки и всеки ред, " макар че разговорът от време на време беше взривяван и вкарван в задънени улици ". 

Министър-председателят особено подчертава върху шестата точка от взаимната декларация, която планува основаването на механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание, с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества. И прикани: " Нека удържим на думата си. През идващите 9 месеца би трябвало да извървим до дъно реформаторския път, който начертахме. За задачата е нужна политическа храброст - с цел да има самостоятелни съдии и прокурори, а не " осем джуджета " и подправени " нотариуси " в правосъдието; с цел да бъдат извадени регулаторите от кланово-семейните връзки, тъй че да контролират публичните връзки, а да не бъдат употребявани като бухалки за завладяване на бизнеси; с цел да е ясно кой подвига цените в страната и по чия повеля ".

Малко преди да стане ясно за подадената от Денков оставка от ПП-ДБ оповестиха, че ще предложат на Народно събрание да одобри оставката още в сряда, 6 март. От проектопрограмата за работа на Народното събрание, оповестена на уеб страницата на Народното събрание, стана ясно, че точка първа за през днешния ден е гласоподаване на план на решение за приемане на оставката на министър-председателя.

Оставката на Денков пристигна няколко часа след като ГЕРБ представи проекта на съдружно съглашение, което оферират на сътрудниците си от така наречен сглобка.

" Да опитаме да създадем изцяло ръководство. Или вършим нещо същинско - брак, или повече не става по този начин ", безапелационен бе водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. " Предлагам да ми гласувате това доверие - да изпратим този преговорен екип с този документ и да опитаме да създадем изцяло ръководство. Повече такива за 9 месеца, за 6 месеца " а да забележим, а да се пробваме "... пробвахме се девет месеца. Или вършим нещо същинско, както дамите обичат да споделят - брак, или повече не става по този начин ", заяви Борисов по време на Националното заседание на партията в НДК. 

Преговорният екип, излъчен от ГЕРБ, е формиран единствено от дами: Мария Габриел - водещ договарящ, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Борисов ги дефинира като " способени, твърди и в това време уверени, че бихме могли без избори да намерим решение ". Те ще седнат на масата на договарянията против няколко господа - водачите на  " Продължаваме промяната - Демократична България ", отпред с Николай Денков.

Борисов по това време ще е в Букурещ, където най-голямото политическо семейство на Стария континент - Европейската национална партия (ЕНП), се събира на конгрес. Дали излъченият от него екип ще реализира резултати, следва да разберем. За това към този момент единствено може да гадаем от допирателните и разделителните в документите, които ПП-ДБ и ГЕРБ си предложиха едни на други. Сравнителен разбор на Dir.bg потвърди, че споразумението на ГЕРБ е доста по-обхватно и детайлно написано от меморандума на ПП-ДБ, само че и че разминаванията в доста от позициите са налице.

За това накъде духат ветровете - към нови избори или съгласие по съглашението, може да съдим от първите реакции на ПП-ДБ: " ПП-ДБ приема резултата от днешното заседание на ГЕРБ-СДС като стъпка към основаването на атмосфера за градивен разговор. Изразяваме задоволство, че огромна част от точките, препоръчани в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и разисквани с нужната съвестност в препоръчаното от ГЕРБ съглашение ". 

Денков пък назова препоръчаното от ГЕРБ " положително начало за същински договаряния ". От представляващата го коалиция обаче желаеха ясно поети задължения, наблягайки че това изключва образуването на болшинства отвън това на двете парламентарни обединения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР