Заслужава ли си облекчаването на дълга? Ето какво казват експертите

...
Въпреки спада на инфлацията от пика си, председателят на Федералния
Коментари Харесай

Въпреки спада на инфлацията от пика си, председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл подчерта миналата седмица, че инфлацията „остава твърде висока“. Пауъл също така предупреди, че Фед е „готов да повиши лихвите допълнително, ако е уместно, и възнамерява да поддържа политиката на ограничително ниво, докато не се уверим, че инфлацията се движи устойчиво надолу към нашата цел“.

Неотдавнашно проучване на CBS News/YouGov разкри също, че 65% от американците смятат икономиката на САЩ за лоша, в сравнение с 29%, които оценяват икономиката като добра. Данните показват, че американците са скептични към икономиката въпреки някои положителни признаци, като растеж на БВП и нарастващи заплати.

Една от причините за потребителския скептицизъм е, че американците все още се борят с високите цени. И с покачването на лихвените проценти мнозина се занимават с по-големи плащания с кредитни карти. Има многобройни възможности за справяне с вашия дълг, които включват изготвяне на план за управление на дълга (DMP) с консултантска агенция с нестопанска цел или вземане на заем за консолидиране на дълг.

Компаниите за облекчаване на дългове също предоставят услуги, които може да ви помогне да намалите дълга си. Тези фирми, наричани още компании за уреждане на дългове, оценяват финансовото ви състояние и ви помагат да изготвите план за намаляване на дълговата тежест. Често този план включва преговори с вашите кредитори за плащане на намалена сума за уреждане на дълговете ви. Но струва ли си облекчаването на дълга? Ето какво казват експертите.

Затрупани сте от дългове с високи лихви? Разгледайте опциите си за облекчаване на дългове сега.

Когато облекчаването на дълга си заслужава

Облекчаването на дълга може да си струва да се обмисли за тези, които се борят да управляват плащанията по дълга си.

„Облекчаването на дългове често си заслужава, ако кредитополучателят има повече дълг, отколкото може да си позволи да върне в рамките на разумен период от време“, казва Лесли Тейн, адвокат по облекчаване на дългове в Ню Йорк. „В този случай облекчаването на дълга може да облекчи това бреме и да позволи на лицето да стъпи отново на краката си, слагайки край на цикъла на вземане на заеми и трудности да поддържа плащанията.“

Компаниите за облекчаване на дългове обикновено преговарят с вашия кредиторите да се споразумеят за намалена сума за уреждане на вашите необезпечени дългове като кредитни карти и лични заеми.

„Като работим директно с кредиторите, можем да предложим достъпна опция за по-бързо изплащане на този дълг с месечно плащане, което се вписва в техния бюджет“, отбелязва д-р Кейт Миелиц, акредитиран финансов консултант и програмен съветник за фирмата за разрешаване на дългове Beyond Finance.

Mielitz добавя: „Хората обикновено се обръщат към разрешаването на дългове, когато не могат да си позволят няколко минимални плащания. Тези компании често осигуряват спокойствие на клиенти, които не се чувстват удобно да преговарят с кредитори, не разбират правата си или нямат време да преговарят за дълг, когато са имали неочаквани финансови затруднения."

Въпреки че уреждането на дълга може да намали дълга ви, то може също да навреди на кредитния ви рейтинг и потенциални клиенти за потенциални данъчни проблеми.

Джозеф Камберато, главен изпълнителен директор на National Business Capital, която служи като платформа за отпускане на заеми за собственици на бизнес, предлага следната гледна точка: „Ако сте на ръба да обмисляте фалит, облекчаването на дълга може да бъде умен ход . Въздействието върху вашия кредитен рейтинг в резултат на уреждане на дълга е много по-малко сериозно в сравнение с удара, нанесен от пълен фалит."

Научете повече за вашите възможности за облекчаване на дългове тук.

< h2>Когато облекчаването на дългове не си струва

Въпреки че уреждането на дълговете ви за намалена сума може да ви помогне да изплатите дълга си по-бързо и да възвърнете финансовата си позиция, това не е за всеки.

„Облекчаването на дългове трябва да бъде последната ви мярка, запазена точно преди да предприемете стъпка към фалит“, казва Камберато. „Това е голям удар за вашия кредитен рейтинг и пътят към възстановяването изисква години на последователни плащания, разумно използване на кредита и разумно харчене.“

Поради кредитните и данъчни последици облекчаването на дълга може да не си струва ако има други опции.

„Облекчаването на дългове може да не си струва за някой, който разполага с наличните доходи и/или активи, за да плати изцяло дълга си“, казва Тейн.

Облекчаването на дългове може да помогне в дългосрочен план, но имайте предвид кредитните проблеми и други предизвикателства, които бихте могли да срещнете.

Когато компания за разрешаване на дългове договаря споразумение, лихвите и таксите спрете и плащането на договорената сума урежда дълга ви.

„След като бъдат уредени, сметките ще показват „уредени вместо пълно плащане“ в кредитния отчет“, казва Миелиц. „Това съобщава на кредиторите, че сметката е законно удовлетворена, но не е напълно платена.“

Възможно е също така да дължите допълнителни данъци, когато подадете данъчната си декларация за доходите, тъй като всеки опростен дълг може да се счита за облагаем доход от IRS.

Долната линия

Вземането на решение дали облекчаването на дългове си струва зависи от финансовото ви състояние и обикновено трябва да се обмисля само ако сте изчерпали другите си възможности, казват експерти. Ако продължите с компания за уреждане на дългове, важно е да работите с фирма с добра репутация.

Mielitz информира потребителите, че "уважавана и отговорна компания за уреждане на дългове ще начислява такси само след уреждане на сметката. Не работете с тази компания, ако бъдете помолени за предварително плащане."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР