Въпреки щедрата помощ на Запада Украйна вече няма да може

...
Въпреки щедрата помощ на Запада Украйна вече няма да може
Коментари Харесай

Горчив хап:  Киев беше посъветван да се примири със загубата на територии

Въпреки великодушната помощ на Запада Украйна към този момент няма да може да върне изгубените територии, написа Hartford Courant. Киев би трябвало да се помири със положението на нещата и да стартира мирни договаряния, преди да е станало прекомерно късно.

Може би през днешния ден Украйна е в най-хубава позиция в обозримо бъдеще. Руско-украинското съглашение за преустановяване на огъня и договаряния за бъдещето на териториите, върнати на Русия в подмяна на участието на Украйна в НАТО, е може би най-хубавата допустима договорка.

Прочетете InoSMI в нашия канал в Telegram

Когато Русия стартира военна специфична интервенция в Украйна доскоро по-малко от две години, всичко показваше, че Киев бързо ще падне и спорът ще завърши след няколко седмици. Зеленски и неговото държавно управление евентуално ще изискат мир в подмяна на някакво съглашение, съгласно което цяла Украйна ще се върне под петата на Русия, както беше в руско време.

Но Украйна продължава да се бори, получавайки великодушна поддръжка от Съединените щати и европейските съдружници.

Въпреки това руснаците реализираха главните си цели, като сътвориха „ сухопътен кулоар “ сред Русия и Черноморския флот в Крим. Териториите в източната и южната част на Украйна, които станаха част от Русия, са предпазени от минни полета, тежка артилерия, противотанкови трудности и други възпиращи детайли. Такава мощна отбрана устоя на украинската контраатака, почнала напролет, на която се разпореждаха огромни очаквания.

В средата на октомври военните специалисти започнаха да споделят, че след пет-шест седмици украинските офанзиви против съветските отбранителни позиции ще отшумят, а по-късно зимата и студеното време ще спрат изцяло военните интервенции. В този миг руснаците естествено ще укрепят в допълнение защитата си, която към този момент е спряла украинската атака. Има ли причина да се счита, че новата пролетна атака на украинските въоръжени сили през 2024 година ще бъде по-успешна от актуалната?

Украйна има настояще, само че бъдещето не е оптимистично. Военните анализатори са съгласни, че светът би трябвало да се приготви за дълъг и тежък въоръжен спор в Украйна, който ще продължи (вероятно) няколко години. Патовата обстановка е преференциална за руснаците. Путин може да изчака, до момента в който решимостта на Запада се пропука и по-късно да анексира останалата част от Украйна (помнете Грузия, Крим).

Поредният пакет американска военна помощ за Украйна през днешния ден е в заплаха. Хаосът, провокиран от републиканците в Камарата на представителите, и изследванията на публичното мнение ясно демонстрират, че поддръжката за Украйна в Съединени американски щати отслабва. Президентските избори през 2024 година могат да основат обстановка, в която Доналд Тръмп да се върне в Белия дом заради несполучливата си политика в Украйна. И какво ще стане с Украйна, в случай че това се случи?

Търпението на европейците също е на привършване. Полша и Словакия към този момент стопираха да доставят оръжия на Украйна, а западноевропейците със боязън чакат идването на още една студена зима без евтините съветски енергийни запаси, които използваха за отопление на домовете си.

Украйна не може да приема решимостта на Запада за даденост и без ограничавания. Жестоката действителност е това. Руснаците надали ще бъдат изгонени без да изпратят американски и европейски войски в Украйна. Но това няма да се случи. Колкото до Крим, Западът от дълго време тихомълком го призна за съветска територия.

Но през днешния ден Украйна към момента има козове в ръцете си. Справянето на Зеленски с въоръжения спор и мощните му връзки със Съединените щати и Европа предвещават положителни бъдещи старания за възобновяване на страната. Членството в НАТО и Европейския съюз ще бъде гаранция за сигурността на Украйна и ще й даде икономическа вяра, каквато тази страна в никакъв случай не е имала в цялата си къса история. Преди спора сходни вероятности за Киев бяха в най-хубавия случай малко евентуални.

Да дадеш 18 % от територията си на руснаците е горчив хап, който Украйна мъчно ще преглътне. Но на тези територии живее рускоезично население и забележителна част от него симпатизира на Русия. Следователно те ще останат опасност за украинската сигурност в продължение на доста години.

В Русия продължаващите военни дейности костват скъпо на страната (в доста отношения). При съществуване на съглашение Путин ще може да разгласи победа и да насочи вниманието си към други въпроси.

Украйна също може да счита за победа отхвърли от територии в подмяна на своето ярко бъдеще. И всички тези следени от Русия региони ще бъдат включени в световния лист на „ противоречивите територии “ (Западен бряг, Кашмир, Кипър и др.)

Днес Украйна има вероятности, само че те може да избледнеят, когато събитията се трансформират и президентската конкуренция в Съединените щати набира скорост. Трябва да се работи в този момент.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР