Въпреки съпротивата на ГЕРБ и ДПС, парламентарната правна комисия гласува

...
Коментари Харесай

Закриването на Бюрото за защита има шанс, на спецправосъдието - не

Въпреки съпротивата на ГЕРБ и Движение за права и свободи, парламентарната правна комисия гласоподава на второ четене законовите промени, с които Бюрото за отбрана към основния прокурор се трансферира под контрола на министъра на правораздаването. Така този закон получава действителен късмет да бъде признат на второ четене в пленарна зала и да стане единственият признат закон от 46-ия парламент от пакета за правосъдната промяна. Очакванията са той да бъде импортиран на изключително съвещание през уикенда или в понеделник, което значително зависи от работата по закона за бюджета.

" Работата по този законопроект от всяка позиция е приключена, би трябвало му към час-два пленарно време, с цел да бъде дефинитивно признат ", разяснява пред " Капитал " Крум Зарков от Българска социалистическа партия след края на днешното съвещание на комисията.

Правната комисия обаче още веднъж не съумя да стигне до гласоподаване на първо четене на измененията в Закона за правосъдната власт, предвиждащи закриване на профилирания съд и спецпрокуратурата. В 14 часа ръководителят на комисията Андрей Михайлов отхвърли да сложи на гласоподаване предлагането на Атанас Славов (ДБ) за преустановяване на разискванията и гласоподаване на плана, което беше стимулирано с обстоятелството, че към този момент е имало публично разискване по този законопорект, където са чути всички позиции и мнения на заинтригувани институции, тъй че всеки и имал опция да си сформира мнение. Според Михайлов такова предложение е процедурно неприемливо, тъй като на първо четене разискванията не могат да се лимитират, до момента в който има искащи. И съвсем незабавно ръководителят приключи съвещанието с аргумента, че от 14 часа е планувано пленарно съвещание. Когато се оказа, че бюджетната комисия не е подготвена с плановете за двата останали бюджетни закона и пленарното съвещание няма да стартира скоро, в 14,45 правната комисия още веднъж се събра на разискване в зала " Запад ", само че отново не съумя да завърши с гласоподаване до старта на пленарното съвещание в 16 часа. Това прави съвсем нулеви възможностите да се стигне до закриване на спецправосъдието в сегашния парламент, за което оттук насетне, хипотетично, даже при оптимално втвърдяване на периодите, работа през уикенда и съществуването на задоволително и стимулирано болшинство, ще трябват най-малко десетина дни, с цел да мине на второ четене.
Андрей Михайлов, ръководител на правната комисия в 46-ото Народно заседание Фотограф: Юлия Лазарова Тактиката на отсрочване и шиканиране
Всичко това е поредна илюстрация на обясненията от последните дни за какво ГЕРБ и Движение за права и свободи вършат всичко допустимо да протакат разискването на бюджетните закони, в това число и с непрекъснати процедурни претенции, предизвикани кавги, умишлено гласоподаване на изцяло спорни текстове. Това се случва на фона на непрекъснато отправяните рецензии от представители на двете партии към президента, че той няма съображение да бави разпускането на Народното събрание и работи на ръба на конститацията. Партиите на статуквото даже не се крият, че държанието им е ориентирано против приемането на законите, свързани със правосъдната промяна и понижаване на властовия запас на основния прокурор. Целта е да се хаби парламентарно време за всичко друго, само че да не се стигне до тъкмо тези закони, за които има единодушие в болшинството и действителна опция за приемане - пренасяне на Бюрото за отбрана, съкращаване на охраняваните лица от НСО и закриване на спецправосъдието.

Именно с такива закачки стартира и през днешния ден съвещанието на правната комисия - от заявки на ГЕРБ и Движение за права и свободи, че задачата на протакането на живота на този парламент е да се угоди на президента, който желае да си избере комфортна за избори настройка, през настояването на Анна Александрова (ГЕРБ) да се включи в дневния ред план за промени в Изборния кодекс, без значение от процедурните " формалности ", които не разрешават това, до явно целенасочени обиди - Хамид Хамид се опита да провокира скандал, като в отговор на процедурни причини на Атанас Славов го упрекна, че " се е изсулил като цървул нощес ", с цел да предотврати приемането на бюджета на НЗОК. Стигна се до такава степен Николина Ангелкова да изиска разяснение за какво в залата има и депутати, които не са членове на правната комисия, и дали това било предизборна среща.

В интерес на истината ръководителят Андрей Михайлов съумя да овладее този първичен напор да се взриви дебатът. " ГЕРБ ще протакат с процедурни изявления това разискване, до момента в който завърши времето за разискване, по тази причина не им позволявайте ", прикани го Явор Божанков от Българска социалистическа партия, както и редица други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР