Въпреки санкциите и предстоящата забрана за внос на определени стоки

...
Въпреки санкциите и предстоящата забрана за внос на определени стоки
Коментари Харесай

Кой все още купува изкопаеми горива от Русия?

Въпреки глобите и идната възбрана за импорт на избрани артикули на някои страни, Русия е изнесла изкопаеми горива на стойност 97,7 милиарда $ през първите 100 дни след нахлуването в Украйна или приблизително по 977 милиона $ дневно.

Какво изнася Русия и кой внася тези горива?

На инфографиката са показани най-големите вносители на изкопаеми горива от Русия през първите 100 дни от войната въз основа на данни от Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA).

Световният енергиен пазар претърпя няколко циклични шока през последните няколко години. Постепенният спад в вложенията в енергийната сефта, последван от съкращения на производството, провокирани от пандемията, докара до спад в доставките, а потреблението се усилва след отварянето на стопанските системи. Търсенето на изкопаеми горива нараства даже преди нахлуването на Русия в Украйна, което способства за пазарния потрес.
 Натоварени с съветски нефт кораби мистериозно изчезват в океана
Натоварени с съветски нефт кораби мистериозно изчезват в океана

Възможна причина е някои купувачи да желаят да сключат покупко-продажбите си допустимо най-тайно

Русия е третият по величина производител и вторият по величина експортьор на недопечен нефт. През 100-те дни след началото на войната в Украйна петролът беше най-ценният експорт на изкопаеми горива на Русия, възлизащ на 48 милиарда $ или почти половината от общите доходи от експорт.

Докато съветският недопечен нефт се транспортира с танкери, мрежа от тръбопроводи транспортира съветския газ до Европа. Някои страни са съвсем напълно подвластни от съветски газ. Количеството, изнесено по тръбопроводи ( 85% от от него отива за ЕС) възлиза на 25 милиарда $.

Най-големите вносители на съветски изкопаеми горива

Европейски Съюз обезпечава 61% от приходите на Русия от експорт на изкопаеми горива през 100-дневния интервал от началото на нашествието в Украйна.

Германия, Италия и Холандия, които са членки както на Европейски Съюз, по този начин и на НАТО, бяха измежду най-големите вносители, като единствено Китай съумя да ги изпревари.

Китай изпревари и Германия като най-големият вносител с близо 2 милиона барела импортиран съветски нефт или с 55% повече спрямо преди година. Русия пък изпревари Саудитска Арабия като най-големият снабдител на нефт за Китай.

Най-голямото нарастване на вноса идва от Индия, която купува 18% от целия съветски експорт на нефт през 100-дневния интервал. Значително количество от петрола, който отива в Индия, се реекспортира като рафинирани артикули в Съединени американски щати и Европа, които в това време се пробват да станат самостоятелни от съветския импорт.
 Индия усили 50 пъти вноса на съветски нефт
Индия усили 50 пъти вноса на съветски нефт

Русия стана в последно време вторият по величина снабдител на петрол за Индия

Намаляване на зависимостта от Русия

В отговор на войната в Украйна няколко страни започнаха строги дейности против Русия посредством наказания върху износа, в това число изкопаеми горива.

Съединени американски щати и Швеция не разрешиха напълно вноса на съветски изкопаеми горива, като месечните размери на вноса са намалели надлежно със 100% и 99% през май спрямо началото на нашествието.

В световен мащаб месечните размери на импорт на изкопаеми горива от Русия са намалели с 15% през май.

Няколко европейски страни, в това число някои от най-големите вносители през 100-дневния интервал, понижиха съветските изкопаеми горива. Освен груповото решение на Европейски Съюз да понижи зависимостта от Русия, някои страни отхвърлиха схемата за заплащане в рубли, като България да вземем за пример.

Ограничаването на вноса евентуално ще продължи. Европейски Съюз одобри следващ пакет наказания против Русия, поставяйки цялостна възбрана на всички съветски сурови петролни артикули по море. Забраната евентуално ще влезе в действие след интервал от шест до осем месеца, който разрешава осъществяването на съществуващи контракти.

Докато Европейски Съюз последователно отстранява съветския нефт, няколко европейски страни остават мощно подвластни от съветския газ. Пълният протест на съветските изкопаеми горива също би навредил на европейската стопанска система - затова прекъсването евентуално ще бъде последователно и според от изменящата се геополитическа среда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР