Въпреки съменнията Зьодер беше избран за министър-председател на Бавария с

...
Въпреки съменнията Зьодер беше избран за министър-председател на Бавария с
Коментари Харесай

Баварската заплаха за България

Въпреки съменнията Зьодер беше определен за министър-председател на Бавария с 99 гласа " за " от общо 169, с което усъвършенства резултата на предшественика си Зеехофер

© Michael Dalder " Не желаеме втора Гърция. "
Маркус Зьодер, мин.-председател на Бавария Още по тематиката
Гунтрам Волф: Качеството на институциите в България е причина за скептицизма за влизането ѝ в еврозоната

Директорът на Bruegel пред " Капитал "
16 фев 2018
Владислав Горанов: България възнамерява да кандидатства за чакалнята на еврозоната до юни

Правителството дава мощна поръчка, че ще употребява европредседателството като дипломатически лост за влизането във валутния механизъм
11 яну 2018
Маркус Зьодер. Това е името, което се чака да чуваме в дебата по отношение на приемането на България в еврозоната. Познат в немските политически кръгове като свръхамбициозен, Зьодер съумя да заеме поста министър-председател на най-мощната стопански провинция предходната седмица - Бавария. Това се случи, откакто Хорст Зеехофер отстъпи, с цел да се реалокира в Берлин във функционалността си на министър на вътрешните работи.

Името на Зьодер се завъртя в европейския щемпел около изявленията му против приемането на България и Румъния в еврозоната в тогавашната му роля на финансов министър на Бавария. Но новият пост на " мениджъра на Бавария ", както самият Зьодер назовава себе си, вещае това да не е последната му изява с евентуален резултат за страната ни. По информация на " Капитал " заместникът на Зеехофер е най-сериозната спънка пред единодушието на Берлин България да бъде призната в еврозоната.

Новият глас на Бавария

В края на предходната година ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер отвори дебата за приемането на България в еврозоната. " България е подготвена за еврото и в случай че кандидатства, аз изцяло ще я поддържа ", съобщи Юнкер при започване на ноември след срещата си с българския министър председател Бойко Борисов във връзка председателството на Съвета на Европейски Съюз. Изказването на ръководителя на Европейска комисия се очакваше, имайки поради предхождащите срещата положителни сигнали от страна на Брюксел за евентуалното уголемение на еврозоната към " слабите страни ".

" Това е неверно предложение в неверен миг ", разяснява още през септември към този момент министър-председателят на Бавария Зьодер. " Приемането на еврото от България и Румъния е неуместно. Двете страни не са даже почти подготвени за еврозоната. Не желаеме втора Гърция ", добави той.

Юнкер не спести похвалите си за държавното управление на Борисов по време на визитата си в София предходната година

Фотограф: Yves Herman [Reuters] Зьодер повтори позицията си и по време на конференията на ХСС пред февруари, като по този метод завоюва утвърждението на огромна част от съпартийците си. За по-голям резултат някогашният финансов министър не пропусна да означи и обстоятелството, че точно баварците се противопоставяха на приемането на Гърция в еврозоната преди години.

Позицията на южната провинция в полемиката е основна. Европейска комисия не може да реши независимо кой ще бъде поканен в ERM 2 (първата официална стъпка към еврозоната), а само да даде рекомендацията си. Самото решение се взима от страните членки и Европейската централна банка (ЕЦБ).

След съдбовните парламентарни избори в Германия предходната година по-слабият резултат на ХСС отключи апели за оставката на Зеехофер в редиците на баварската партия. Макар Зеехофер да остана партиен водач, в битката за власт огромна част от членовете на консерваторите клонят към новия министър-председател. За това помогнаха освен изявленията на Зьодер по европейските въпроси, само че и твърдата му позиция по отношение на интеграцията на мигрантите в страната. Това резонира добре с традиционалистите, които би трябвало да завоюват назад гласоподаватели, които избраха " Алтернатива за Германия " пред изборната урна.

В мъчно извоюваната коалиция канцлерът с четвърти мандат Ангела Меркел сигурно ще се нуждае от поддръжката на сестринския ХСС. Това съвсем обезпечено значи, че мнението на Зьодер ще се употребява с особена тежест в новия кабинет. Пътят на Зьодер до върха на ХСС
По обучение правист, Зьодер стартира пътя си първо като член на ХСС, като сред 1995 и 2003 година оглавява младежката организация на партията. От 1994 е член на баварския Ландтаг, или провинциалния парламент, а сред 2003 и 2007 година работи като основен секретар на някогашния водач на баварците Едмунд Щойбер. Оттогава до назначението му на поста на Зеехофер Зьодер е министър на финансите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР