Въпреки рязкото увеличаване на случаите в Европа тази зима, множество

...
Въпреки рязкото увеличаване на случаите в Европа тази зима, множество
Коментари Харесай

AFP: Диагностика на пандемията – фонов шум или възраждане през 2022 г.?

Въпреки внезапното увеличение на случаите в Европа тази зима, голям брой специалисти по публичното здраве считат, че светът към този момент има средствата и познанията да овладее обстановката с вируса. Освен това е належащо популацията и политическите сили да одобряват да вършат от време на време сложни и постоянно оспорвани решения.

„ Развитието на тази пандемия е в наши ръце “, акцентира Мария ван Керхов, която дава отговор в Световната здравна организация (СЗО) за битката с Коронавирус. Тя е на първа линия от появяването на заболяването в Китай в края на 2019 година.

Можем ли „ да достигнем стадий, на който през 2022 година ще направляваме разпространяването? Напълно! “, споделя Ван Керхов и прибавя обвиняващо: „ Можехме към този момент да сме го постигнали, само че не го направихме ".

Година след появяването си на пазара, имунизациите потвърдиха своята успеваемост против най-тежките форми на заболяването, въпреки че не съумяха да попречат напълно на разпространяването на разновидността Делта, който е рисково инфектиран.

Недостиг на О2

Очаква се през юни международното произвеждане на ваксини да доближи 24 милиарда дози. На доктрина това е изцяло задоволително, с цел да бъде имунизирано цялото население на Земята.

До момента към този момент са сложени 7,5 милиарда дози, само че най-вече в богатите страни, които желаят първо да имунизират децата и да слагат бустерни дози, макар приказките за взаимност с бедните страни, където нивото на имунизация остава прекомерно ниско, продължава анализът, представен от Българска телеграфна агенция.

Навсякъде по света се повтарят едни и същи подиуми на интубирани пациенти, на кревати в коридорите на лечебни заведения заради липса на задоволително места и на изтощени санитари. И по улиците в страни като Бразилия или Индонезия - безкрайни опашки от близки, търсещи О2.

Кадрите със стотици спонтанни клади за изгаряне на умряли от Коронавирус в Индия демонстрират мащабите на човешките загуби: публично над 5,1 милиона души, само че съгласно СЗО жертвите може да са два или три пъти повече.

Нито една страна не е наранена колкото Съединени американски щати, където смъртните случаи са близо 800 хиляди. Постоянният поток от къси некролози в акаунта @FacesofCovid трансформира това безлично число в къси резюмета на нечий живот: „ Кристофър Меринг, на 56 години, от Дилън, щата Монтана, умрял от Коронавирус на 2 ноември 2021 година Думите са безсилни да опишат любовта му към неговите внуци “.

В Европа, в края на 2021 година, петата вълна стартира да се популяризира бързо, принуждавайки още веднъж страните да жонглират сред връщането на свободите и рестриктивните мерки, написа още в разбора.

В същото време придвижването срещу имунизациите и здравните пропуски се радикализира: протести избухнаха в Нидерландия и във Франция, в Гваделупа.

Част от пейзажа

Експерти обаче считат, че стадият на „ пандемия” може да бъде преодолян скоро. По сходство на грипа, светът може да продължи да съжителства с вируса, който се е трансформирал в ендемична, само че значително овладяна болест, която е „ част от пейзажа”, твърди пред Агенция Франс Прес Андрю Ноймър, епидемиолог в Калифорнийския университет „ Ървайн”.

Според съветника на Белия дом за пандемията Антъни Фаучи, който символизира битката против Коронавирус в Съединени американски щати, с помощта на имунизацията заболяването „ ще бъде повече или по-малко мощен фонов звук, който обаче няма да господства както в този момент ".

Неравният достъп до имунизациите обаче остава предизвикателство и се прибавя към към този момент съществуващите неравенства сред богатите и бедните страни.

В първата група междинното ниво на имунизация е 65%, а във втората - под 7 на 100, по данни на Организация на обединените нации.

Всички или никой

Впрочем, както повтаря генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус: „ Никой не е в сигурност, до момента в който всички не са”. Ясно е, че колкото повече циркулира вирусът, толкоз по-голяма е вероятността от появяването на вид, който е по-заразен, по-смъртоносен или даже устойчив на имунизациите, продължава анализът.

Също толкоз мощни опасения провокира появяването този месец на Омикрон - вид, избран като „ обезпокоителен” от СЗО. Той беше открит първо в Южна Африка. Макар че организацията прави оценка риска, обвързван с тази разновидност, като „ доста висок”, тя признава, че за момента се знае малко какъв брой рисков и какъв брой инфектиран е той и, най-много, какъв брой е устойчив на имунизациите.

Богатите страни биха показали „ късогледство, в случай че мислят, че като са се ваксинирали, са се отървали от казуса “, акцентира Гаутам Менон, учител по биология и физика в индийския университет Ашока.

Още по-лошо е това, че един предполагаем пагубен сюжет, създаден от СЗО като предизвестие, планува излязла от надзор Коронавирус пандемия, провокирана от все по-опасни разновидности, в комбиниране с друга пандемия от вида на зика.

При този сюжет объркването, дезинформацията и дължащите се на заболявания миграционни рецесии унищожават доверието в политическите управляващи и научните престижи, а здравните системи се срутват.

Хипотетична обстановка, която е още по-притеснителна, „ поради това, че сега имаме вирус, провокирал пандемия, и доста претенденти за следващата”, признава Майкъл Райън, шефът на СЗО за изключителните обстановки.

„ Това сигурно не е последният рисков патоген “, акцентира също Джейми Мецъл, футуролог, профилиран в региона на науката и опазването на здравето.

Независимо по какъв начин ще се развие обстановката с Коронавирус, „ е ясно, че в никакъв случай няма да можем да се демобилизираме “, прибавя той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР