Въпреки протестите на десетки граждани от сутринта и изказванията им

...
Въпреки протестите на десетки граждани от сутринта и изказванията им
Коментари Харесай

Общинските съветници приеха новия ОУП на Пловдив въпреки протестите

Въпреки митингите на десетки жители от сутринта и изявленията им в залата против промените, Общинският съвет на Пловдив одобри новия Общи организационен проект. Недоволството на хората бе предизвикано от смяна в част от предназначението на парк " Отдих и просвета " до Гребната база, която позволява застрояването на 30 % от 81 декара, прилежащи към него, съобщи Българска телеграфна агенция.

 Протестиращи зоват пловдивските съветници да спасят парка до Гребната база Виж още

Дебатите по тематиката продължиха повече от четири часа като самостоятелни общински съветници и такива от " Демократична България - Обединение " се пробваха няколко пъти да отсрочат точката за друго съвещание.

Общинските съветници показаха, че са получили окончателния вид на Общия организационен проект прекомерно късно и са имали единствено 48 часа, с цел да бъде прегледан от три комисии. Тези хора нямаше да са тук, в случай че процедурите бяха минали транспарантно и обществено, уточни Добромира Костова от " Демократична България - Обединение ". Според нея има законови нарушавания в проекта, свързани със застрояването на парка. Имаме случай на преднамерено деяние от общината в услуга на това паркът да изчезне, разяснява Костова.

Независимият Слави Георгиев уточни, че неналичието на отчет от основния проектант или различен от администрацията по измененията в Общ устройствен план на Пловдив, който е трябвало да бъде направен още през месец февруари, " основава чувството, че се прикрива нещо ".

В изявленията жителите показаха, че желаят запазването на парка в повсеместен тип, без застрояване. Хората подлагаха на критика ръководството на града - публичния превоз, неосъществени поправки, тегленето на заеми от Общинския съвет, презастрояването. Гражданите упрекнаха съветниците и администрацията в отбраняване на партийни и корпоративни ползи.

Главният проектант на Пловдив Димитър Ахрянов уточни, че планът за изменение на Общ устройствен план е входиран в края на 2019 година, преди започване на мандата. По думите му в продължение на една година са постъпвали спомагателни рекомендации и мнения, като " няма нито едно неразгледано постъпило заявление ".

Теренът в парк " Отдих и просвета " от 81 дка е попадал в зона за спорт и атракции през 2019, дружно с още четири парцела на изток от него до Братската могила, които са общински и са останали за озеленяване. Собственикът на парцела е изискал да има право да стори като се е позовал на влезнал в деяние Подробен организационен проект. Според проектант Ахрянов Общ устройствен план е трябвало да се съобрази с него.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР