Въпреки проблемите с руските спортисти и заплахите от политическото напрежение

...
Въпреки проблемите с руските спортисти и заплахите от политическото напрежение
Коментари Харесай

Рекорд! 3000 спортисти на старт в Пьонгчан

Въпреки проблемите с съветските спортисти и заканите от политическото напрежение на Корейския полуостров, зимните олимпийски игри в Пьонгчан ще слагат връх за най-многобройно присъединяване. От 9 до 25 февруари на старт ще застанат 2925 състезатели от 92 страни, което е повече от предходните игри в Сочи през 2014-а. Тогава участниците бяха 2858 от 88 страни.

Най-голямата делегация ще е на Съединени американски щати – 242 спортисти, което също е връх в историята на зимните игри. Очаквано домакините от Република Корея също ще се радват на най-многобройно присъединяване – 144. Северните им съседи пък ще бъдат показани от 22 състезатели, 12 от които са хокеистки от обединявания корейски тим.

Дебют на зимни олимпийски игри ще създадат 6 страни – Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово. Шест нови дисциплини са добавени към програмата – биг еър (сноуборд), всеобщ старт (кънки бягане), двоен микст (кърлинг) и отборно съревнование в алпийските дисциплини на ските. Така общият брой на медалите нараства на 102 комплекта – също връх в историята на игрите.

Разширената география на зимните спортове докара до любопитен факт – чака се 5% от участниците да са мюсюлмани. Това принуди домакините да се приготвят и за състезателите мюсюлмани. За тях ще има халална трапезария, която ще сервира ястия, приготвени съгласно религиозните условия.

Днес в олимпийската столица се чака да дойде и президентът на МОК Томас Бах. В Пьонгчан се чакат и 26 държавни глави и министър председатели от 21 страни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР