Въпреки пожара, който нанесе щети на 135-метровия комин на абсорбера

...
Въпреки пожара, който нанесе щети на 135-метровия комин на абсорбера
Коментари Харесай

Уверение: Пожарът в Марица Изток 2 не е повлиял на екозадълженията на ТЕЦ-а

Въпреки пожара, който нанесе вреди на 135-метровия комин на абсорбера на сероочистващата апаратура на блок N 8, " Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ЕАД работи в цялостно сходство с всички екологични условия ", твърдят от централата в отговор на въпроси от Actualno.com.
Тъй като блокът е в планов ремонт, не е допустимо оборудването да въздейства на екологичните параметри на оборудванията, които работят. Всички енергийни блокове на ТЕЦ-2 разполагат със сероочистки, а когато някой от тях не е включен към енергийната система на страната, той не въздейства на екологичните параметри, които би трябвало да доближават другите уреди. Затова и индустриалната повреда от понеделник, 24 юни, няма да попречи термичната централа да работи в сходство с всички екологични наставления.
Инцидентът с комина на абсорбера на сероочистващата апаратура на блок N 8 няма по какъв начин да повлияе и на цената, на която се купуват въглеродни излъчвания. Изгорялото оборудване улавя излъчвания на серен диоксид, който се отделя при изгарянето на всички фосилни горива - въглища, петрол и други, които имат високо наличие на сяра. А скокът на цената на излъчванията въглероден диоксид , който докара до загуба от към 330 милиона лв. за предходната година на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", стартира през 2018 година. Поскъпването е резултат от утвърдените през февруари от Съвета на Европейския съюз (ЕС) промени в Европейската скица за търговия с излъчвания (СТЕ) . Целта на направените в схемата промени е до 2030 година излъчванията на парникови газове да намалеят минимум с 40 % - параметри, заложени в рамката на Европейски Съюз за климата и енергетиката в осъществяване на Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата.
От централата към момента не могат да предвиждат какъв брой би коствало възобновяване на изгорялото оборудване и какъв брой време би лишило то. Едва след приключването на експертната оценка на нанесените вреди ще може да се придобие и повече изясненост за възобновяване на комина на абсорбера на сероочистващата апаратура както във финансово отношение, по този начин и във времеви аспект.
Припомняме, че сигналът за повредата в " Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " беше подаден малко след 10 часа в понеделник, 24 юни, когато на площадките в комина с височина от 135 метра работят 15-ина служащи от външни на компании, които правят планов ремонт на оборудването. Около два часа 8 екипа на ведомствената противопожарна работа и техни сътрудници от Стара Загора, Димитровград и Хасково се борят с огъня, с цел да не се е разрасне огнището и да не доближи пожарът до въглищните хранилища наоколо. Жертви за благополучие няма. Направените от специалисти на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Стара Загора не регистрират замърсяване на атмосферния въздух и заплаха за популацията в региона няма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР