Въпреки подновяването на заповедта на здравния министър за забрана на

...
Въпреки подновяването на заповедта на здравния министър за забрана на
Коментари Харесай

Николай Костов: Има 3-месечна наличност от инсулин, но 95% е в складовете на вносителите

Въпреки подновяването на заповедта на здравния министър за възбрана на износа на инсулинови медикаменти и на необятно употребяваните антибиотици за деца, казусът остава.

За неналичието на инсулинови препарати са алармирали още през 2022 година от Българска асоциация „ Диабет “, сподели пред БНР ръководителят Майя Викторова. По думите й, от Министерството на здравеопазването настояват, че получават малко сходни сигнали.

„ Това е, тъй като хората подавайки сигнали считат, че няма да получат нито бърз отговор, нито решение на казуса. Съответно, още тогава, през 2022 година, търсиха разнообразни способи да се доставят с изчезналия инсулин – да си разменят опаковки, да си изпращат по куриери, да си оказват помощ взаимно “, изясни Викторова.

Тя посочи, че е безусловно ясно в страната какви са нужните количества инсулин. Въпреки това има изчезнали няколко типа от медикамента, удостовери Викторова и добави, че това се случва в 2/3 от областите.

„ Хората вършат описи, записват се в избрани аптеки, които са им по-близки до местоживеене и чакат да се получи инсулин, като нямат гаранция, че ще могат да го вземат на датата, за която е тяхната рецепта “, посочи Майя Викторова.

Тя добави, че по данни на Международната диабетна федерация от 2021 година, болните от диабет у нас са към 512 000 души, от които имащите потребност от инсулин са към 80 000 души.

„ Проблемът е действителен, напълно същински и доста сериозен “, сподели тя.

От своя страна, Николай Костов от Асоциацията на притежателите на аптеки, цитира информация от Изпълнителната организация по медикаментите, съгласно която в складовете има 3-месечна наличност от някои инсулини.

„ Проблемът е, че те се намират в хранилища на вносители или притежатели на позволение за приложимост – 95% от тези количества, към 61 000 опаковки. Само 5% или към 3000 опаковки от всички инсулини се намират в дистрибуторите, т.е. те са подготвени са доставка в аптеките. Драма има тъкмо, тъй като не са в аптеките “, изясни Костов.

Според него това се случва, защото вносителите чакат да падне възбраната за експорт.

„ Когато тя падне, те ще фактурират тези инсулини на някои от околните до тях дистрибутори и той ще го изнесе “, посочи Николай Костов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР