Въпреки пандемията тази година е рекордна по осиновени животни, заяви

...
Въпреки пандемията тази година е рекордна по осиновени животни, заяви
Коментари Харесай

На кафе с куче в Капана: Открийте своя нов домашен любимец...

Въпреки пандемията тази година е рекордна по осиновени животни, съобщи Георги Божев, шеф на Оперативна програма „ Зооветеринарен комплекс “



Пловдивчани могат да намерят своя нов домакински любим, до момента в който си пият кафето. Осиновяването на куче вместо по обичайния метод от приюта, тази неделя ще може да стане и в " Капана ". От 11 до 14 часа космати муцунки ще щъкат на всеки ъгъл в артквартала. Те ще бъдат водени от доброволци с вярата повече хора да припознаят в някой от отзивчивите опашатковци новия си домакински любим. По същото време на откритата сцена " Ядрото " всеки, който желае, ще има опция да се снимате с тях.



Посетителите могат да доведат и своите домашни любимци и да ги срещнат с кученцата от приюта. „ Кафетата и заведенията в квартала на креативните промишлености са отворени за всички домашни любимци. Отворете и Вие сърцата си за тях”, зоват от Община Пловдив. Гражданите, които желаят да одомашнят животинка, ще имат опцията на място да беседват с шефа на общинския подслон доктор Веселин Бекирски.



Инициативата е на приюта - октомври е месец, отдаден на бездомните животни. Тя ще мине под надпис “Капана дог - на кафе с куче “. Мероприятието се организира с поддръжката на Община Пловдив. Специални посетители на събитието ще бъдат певицата Маги Джанаварова, победителката в MasterChef 2021 година Мария Жекова, Лили от Ютуб канала „ Животът с куче “, дружно с кученцата си Петър и Арчи, и други инфлуенсъри.

Още редица начинания предстоят в Месеца на животните. В Международния ден за отбраната им - 4 октомври, доброволци от „ Пловдив чете “ ще четат фрагменти от книги за кучета на децата от фондация „ Паралелен свят “. Четенето ще стартира в 10:30 ч. в общинския подслон на Четвърти километър, ул. " Пазарджишко шосе " 4, а по-късно хлапетата ще могат да прегледат и да поиграят с четириногите любимци.

Тенденцията след сходни начинания е броят на осиновените животни да се усилва, а пандемията, за благополучие, не съумя да откаже пловдивчани да ги приютяват в домовете си. 2021 година даже минава рекордния брой осиновени кучета през 2019 година Тогава те бяха 151, а от началото на годината досега нови стопани са намерили 166 кучета, изясни Георги Божев, шеф на Оперативна програма „ Зооветеринарен комплекс “.



От приюта са си сложили амбициозната задача до края на 2021-ва техният брой да стане 200. Тези, които желаят да се снабдят с осиновено куче, което е кастрирано и имунизирано, би трябвало да платят единствено 23 лева Сумата е за електронен чип и паспорт. Осиновените кучета са освободени от общинска такса.

" Ветеринарен доктор от Плевен ни се беше обадил, че е харесал едно от кучетата ни и желае да го вземе да прави компания на неговото, тъй като са идентична порода - ротвайлер ", съобщи Божев. Практиката демонстрира, че живеещите в жилища търсят по-малки кучета. По-големите нормално се избират от тези, които ги желаят за пазачи. Кучетата престоявали по няколко месеца в приюта, преди да намерят своя нов дом, като най-дългият интервал за намиране на осиновител е бил 2 години.

Според Божев битката с бездомните кучета е дълъг развой, а източникът на появяването им в градска среда е човешката активност. " Често хората си взимат домакински любим, само че той стартира да прави доста бели - да ръфа дивана, обувките и по-късно го пускат на независимост ", аргументира се Божев и прикани пловдивчани да се замислят, преди да оставят четириногото на улицата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР