Въпреки острата на държавата, в лицето на вицепремиера и икономически

...
Въпреки острата на държавата, в лицето на вицепремиера и икономически
Коментари Харесай

Увеличение все пак ще има: единият от телекомите вдига цените от февруари |

Въпреки острата на страната, в лицето на вицепремиера и стопански министър Корнелия Нинова, нарастване на цените за телекомуникационните услуги у нас ще има.

Един от трите оператора - " Виваком ", извести клиентите си с SMS-и през днешния ден, че от февруари цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 1 лев с Данък добавена стойност за всяка услуга. Това включва проекти за телефони, телевизия, интернет.

Услуги с месечни абонаменти до 19.99 лева с Данък добавена стойност в това число ще бъдат увеличени с 0.50 лв. с Данък добавена стойност.

Услуги с месечни абонаменти над 19.99 лева с Данък добавена стойност ще бъдат увеличени с 1.00 лев с Данък добавена стойност.

От компанията изясняват решението си с нарастването на цените на главните енергоносители и растежа на инфлацията, облягат се на Общите условия на Vivacom.

Промяната е от февруари 2022 година и ще бъде отразена в месечната сметка за февруари.

" По този метод продължаваме да следваме нашата стратегическа цел да предлагаме високо качество на оптимална цена.

Vivacom направи обилни вложения и предлага на своите клиенти извънредно модерната ТВ платформа EON, осигуряваща необикновено потребителско преживяване. Ние влагаме в построяването на най-голямата 10-гигабитова мрежа, предоставяме 5G услуга с най-голямо покритие в България.

Ще продължим да следваме неразделно своята амбициозна капиталова стратегия и ще развиваме най-хубавите закрепени и мобилни мрежи ", пишат от компанията.

Малко, откакто клиентите на компанията получиха известието, Министерството на стопанската система популяризира прессъобщение, в което се споделя, че , с които нарастването на цените се стопира, са подписани. Те са на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), от 23.12., но касаят единствено телекомите А1 и " Теленор ", а не и Vivacom.

Забранява се двата оператора да увеличат цените за две години едновременно на съображение Закона за отбрана на потребителите. От ръководената от Димитър Маргаритов КЗП изясняват следното:

" При осъществен обзор на предлаганите от сдружението типови контракти и общи условия се открива съществуването на уговорка, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а точно: „ Операторът има право да индексира месечния абонамент един път годишно с размер на оповестения от Национален статистически институт средногодишен показател на потребителските цени за миналата година, като осведоми Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за осъществяване на индексация през идната година “. Видно от цитирания текст, не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за прилагане на електронни съобщителни услуги с оповестения от Национален статистически институт средногодишен показател на потребителските цени за две години едновременно , а в противен случай – в текста е ясно написано, че операторът има само опция да усили месечните абонаментни такси с показателя за една предишна година ".

Заповедите могат да бъдат обжалвани.

Потребители, които са подписали контракти в средата и след средата на 2021 година не би следвало да чакат и надлежно да бъдат задължавани да заплащат нарастване на месечните абонаментни такси на база предишна година преди взетото от тях комерсиално решение за подписването на контракти, предизвестява КЗП.

" В конкретния случай операторът индексира цената на месечната такса в нарушаване на клаузите на контракта, без да дава право на потребителя да приключи срочния контракт без неустойки при положение, че потребителят не е склонен с новия размер на месечната такса ", се споделя още в претекстовете към заповедта.

Комисията позволява авансово осъществяване на заповедта за да се защитят значими държавни и публични ползи и да не се допусне накърняване на икономическите ползи на потребителите в обстановка на пандемия и настъпваща икономическа рецесия с оглед повишението на цените във всички браншове, касаещи битовите консуматори, “ показва министър Нинова, представена в прессъобщението на МИ.

Бурята поради цените в телекомуникациите се развихри, откакто на 21.12. оповестиха нарастване на цените с един и същи %, в сила след Нова година. Ден по-късно и удостовери пред OFFNews, че възнамерява нарастване. На третия ден Корнелия Нинова разгласи, че със заповед плануваните нараствания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР