Въпреки очакванията и надеждите за нормалност знакът, под който започна

...
Въпреки очакванията и надеждите за нормалност знакът, под който започна
Коментари Харесай

Чиста ли е морската вода? Големият въпрос на Лято 2023

Въпреки упованията и очакванията за нормалност знакът, под който стартира и минава летния туристически сезон в България, е чистотата на морската вода. Всъщност, всичко до юни месец вървеше доста добре и туристическият бранш залагаше огромни очаквания на Лято 2023. Поредният знак, че всичко сякаш най-сетне е наред беше и образуването на постоянен кабинет, а отпред на Министерството на туризма застана Зарица Динкова.

За страдание, няколко дни след нейното встъпване в служба, наред с тези позитивни вести, руснаците взривиха стената на големия украински язовир „ Нова Каховка “. След това се зародиха доста терзания и въпроси по отношение на чистотата на Черно море край крайбрежията на България. Браншът стартира своя битка със слуховите, както започва акция под името „ Чиста е! “, с която се стреми да потвърди на туристите, че водите по крайбрежието са годни за къпане. От своя страна министър Динкова, дружно със своя сътрудник от Министерството на околната среда и водите, разпоредиха ежеседмични инспекции на водата, резултатите от които се разгласяват на уеб страницата на отрасловото ведомство.

Въпреки обтегнатите връзки сред сектора и министерството, туризмът въпреки всичко вървеше сполучливо. Или най-малко това демонстрираха последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Според тях през месец юни постъпленията в бранша доближават 229.2 млн. лева, което е близо 12% повече по отношение на съпоставимия месец на 2019 година, когато приходите са били 205.4 млн. лева

От сектора обаче оповестиха статистиката за заблуждаваща, тъй като поради инфлацията рекордните доходи са просто „ хартийки без стойност “.
 „ Хартии без стойност “: Приходите в туризма са рекордни, до момента в който хората понижават „ Хартии без стойност “: Приходите в туризма са рекордни, до момента в който хората намаляватЧистотата на водата
В разгара на сезона тематиката за чистотата на морската вода още веднъж излиза на дневен ред, само че този път опасенията не са свързани с войната в Украйна, а с пречиствателните станции в България – дълголетен проблем, който се утежнява от непрестанното строителство по крайбрежието.

Тази седмица от Асоциация „ Активни консуматори “ разпространиха проучване съгласно което водите на 7, от общо 11 изследвани плажа по южното Черноморие, не дават отговор на критериите за непорочност. При две местоположения – Попски плаж и Приморско юг – замърсяването е екстремално, съгласно данните им.

Понеже в проучването са включени единствено 11 от записаните от РЗИ-Бургас 49 съществени плажа допускаме, че има и други с некачествена за къпане вода “, пишат в проучването си от Асоциацията.

Проверката е взаимна самодейност сред група „ Микробиологични опасности в околната среда, план SUMMIT “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Асоциация „ Активни консуматори “.
Реакции
Веднага откакто стана обществено проучването, Министерството на здравеопазването изрично отхвърли неговата меродавност, като разгласи, че това са данни, с които се „ манипулира публичното мнение и посредством които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на жителите в разгара на туристическия сезон “.

Държим да отбележим, че откривателите и създателите на изследването, чието предопределение е да са в интерес на потребителите, не са алармирали Регионалната здравна ревизия (РЗИ) Бургас, предоставяйки навреме информацията, с която разполагат, с цел да бъдат подхванати съответни ограничения, включващи информиране на обществеността и, при положение на нужда, краткотрайна възбрана за къпане “, се споделя в публично мнение на Министерството на здравеопазването.

В него се показва още, че изказванието на „ Активни консуматори “, че главен знак за замърсяване на водите за къпане е количеството на бактерията Escherichia coli – е ненапълно и неточни. „ Изследователите цитират Наредба № 5. Тя обаче дефинира два знака – Чревни ентерококи и Еscherichia coli. Публикацията не съдържа информация за извършени разбори по индикатор Чревни ентерококи “, пишат от здравното министерство.

От ведомството изброяват към пет акцента в проучването, които са неточно оповестени и заблуждаващи.

В умозаключение здравните управляващи насочат покана до откривателите да бъдат проведени взаимни дейности по пробонабиране и осъществяване на лабораторни разбори за определяне на обективните обстоятелства.

Паралелна инспекция на чистотата на плажовете е разпоредена и от министъра на туризма Зарица Динкова, споделиха за Economic.bg от пресцентъра на ведомството. И до момента в който тя не стане подготвена, няма да разясняват случилото се.

Министърът на околната среда и водите също се включи с коментар по тематиката в утринния блок на Българска национална телевизия.

Замърсяването на Черно море по-скоро нараства, в сравнение с да се свива. Ако има някакъв проблем със замърсяването на водата, той не е обвързван с Украйна “, сподели министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

" Проблемите са си наши, ние би трябвало да ги решаваме ", безапелационен бе той и уточни, че те са с разпределена отговорност сред жители, общини, разнообразни министерства и институции.

Престъпление е в деен сезон да се внася напрежение “.

Така Даниела Стоева, член на Асоциацията на туроператорите и туристическите сътрудници в България (АБТТА), разяснява пред Economic.bg оповестените данни.

Според нея вместо да се всява суматоха, би трябвало да се вземат ограничения от страна на институциите, тъй като „ от години се знае, че има проблем с пречиствателните станции по Черноморието “.

Въпреки това тя е на мнение, че новините за чистотата на водата не са водещи за това да има отлив на задгранични туристи, само че на българи – да.

Очевидно българският консуматор е елементарно манипулируем “, споделя тя.
Лош сезон?
Тя споделя, че сътрудници от морето споделят, че сезонът в действителност не е толкоз добър, колкото са очаквали и към момента липсват туристи от основни пазари, като Германия. Посетителите от Румъния остават като брой най-вече, както всяка година, само че в безспорни стойности са доста по-малко спрямо мината година.

Не считам, че това изследване, изнесено към този момент в сезон, който върви към края си, ще способства до всеобщ отлив на резервации. До единични, може би да, само че надали освен това “, споделя още тя.

Шокиран от обстановката явно е и някогашният длъжностен министър на туризма Илин Димитров, който написа във Фейсбук, че недоумява по какъв начин Неправителствени организации афишира „ пагубни вести “ в разгара на сезона и предизвестява за действителна опасност от отлив на туристи.

Аз персонално НЕ знам за място под слънцето (освен България), където Неправителствени организации в разгара на сезона " оповестява " пагубни вести за положението на водата ни. Новините, несъмнено, са мултиплицирани от всички медии и имат действителната опция да отхвърлен доста туристи от Черноморието ни “, написа Димитров.

Тепърва ще се потвърждава достоверността на данните, изнесени от „ Активни консуматори “. Но неоспорим факт е, че вместо да станем очевидци на първото обикновено лято от три години насам, ни заля цунами от проблеми.
 Първото обикновено лято в България се трансформира в призрачен сън Първото обикновено лято в България се трансформира в кошмар
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР