Въпреки общите тенденции за влошаване в медийния сектор в Западна

...
Въпреки общите тенденции за влошаване в медийния сектор в Западна
Коментари Харесай

България остава на 111 място в класaцията за медийна свобода

Въпреки общите трендове за утежняване в медийния бранш в Западна Европа обстановката със свободата на словото е най-вече добра (в бяло) и приемлива (в жълто).В Източна Европа обстановката е преобладаващо проблематична (оранжево). България, дружно с Турция, Русия и Беларус са страните от района в сложна медийна обстановка (червено).

България резервира 111 място в света в класацията за независимост на медиите на интернационалната организация Репортери без граници. Така страната остава на последно място по този индикатор освен в целия Европейски съюз, само че и в Европа.

Организацията напомня опита за свалянето от ефира на БНР на " опитния публицист " Силвия Великова, който посочил " неналичието на самостоятелност в обществените медии и захватът, който някои политически водачи имат над публицистичната самостоятелност. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В късото показване на България на страницата на организацията припомня още за напускането на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, откакто братя Домусчиеви получиха " Нова Телевизия ". Назначаването на Емил Кошлуков за общоприет шеф на Българска национална телевизия е довело до смяна на публицистичната политика, която е станала очевидно про-правителствена, се споделя в отчета.

Корупцията и съдружието сред медии, политици и олигарси са постоянно срещани събитие, а Делян Пеевски е даден като " име, което символизира тази наклонност. "

Репортери без граници регистрират усилването на юридическия напън към самостоятелни медии - от групата Икономедиа ( " Капитал " и " Дневник " ) и уеб сайтът Bivol.bg

Индексът на България е 35.06 (като 100 е най-лошият показател) и е измежду страните, на които е сложена оценка " сложна обстановка ".

Следващите 10 години: решаващи за бъдещото на публицистиката

Едно от главните изводи на отчета на Репортери без граници е, че идващите 10 години ще са решаващи за бъдещото на публицистиката. Пандемията от COVID-19 ще укрепи съществуващите рецесии (геополитическа, софтуерна, на демокрацията, на доверието и икономическа), които заплашват работата на публицистите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР