Въпреки неуспехите обаче той заяви, че Украйна няма да се

...
Въпреки неуспехите обаче той заяви, че Украйна няма да се
Коментари Харесай

Зеленски: Ако Украйна се провали заради недостиг на оръжия, Русия...

Въпреки неуспехите обаче той съобщи, че Украйна няма да се съобщи.

 

" Имаме нова фаза на войната и това е реалност ", сподели Зеленски в Харков в изявление за медията, преведено от ФрогНюз. " Зимата като цяло е нова фаза на войната ".

 

Запитан дали е удовлетворен от резултатите от контраофанзивата, той даде комплициран отговор.

" Вижте, ние не отстъпваме, аз съм удовлетворен. Сражаваме се с втората (най-добра) войска в света, удовлетворен съм ", сподели той, визирайки съветските военни. Но добави: " Губим хора, не съм удовлетворен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да бъда удовлетворен, само че и не мога да се окайвам прекалено много ".

Зеленски също по този начин съобщи, че се притеснява, че войната сред Израел и Хамас заплашва да засенчи спора в Украйна, защото конкуриращите се политически стратегии и лимитираните запаси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев.

А тези опасения се ускоряват от вълненията, които неизбежно пораждат в годината на изборите в Съединени американски щати, и от евентуалните им последствия за страната му, която е видяла, че интернационалната общественост значително се е обединила към нея след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 година

Дългоочакваната контраатака, подкрепена с десетки милиарди долари западна военна помощ, в това число тежко въоръжение, не докара до предстоящите пробиви. Сега някои украински чиновници се тормозят дали по-нататъшната помощ ще бъде толкоз великодушна.

 

В същото време запасите от муниции са на привършване, което заплашва да докара до прекъсване на украинските бойни дейности.

 

Тъй като зимата още веднъж ще забули военна Украйна, военните водачи би трябвало да се оправят с нови, само че познати провокации, до момента в който спорът се доближава към края на втората си цялостна година: Студените температури и неплодородните полета излагат бойците на риск. Освен това се възобновява опасността от широкомащабни съветски въздушни набези в градовете, ориентирани против енергийната инфраструктура и цивилното население.

 

На 25 ноември Москва стартира най-мащабната си офанзива с дронове по време на войната, като множеството от 75-те дрона " Шахед ", създадени в Иран, бяха ориентирани към Киев, което е обезпокоителен казус за идващите месеци.

 

" Ето за какво една зимна война е сложна ", сподели Зеленски.

 

Той даде откровена оценка на контраофанзивата от предишното лято.

 

" Искахме по-бързи резултати. От тази позиция, за жалост, не постигнахме мечтаните резултати. И това е реалност ", сподели той.

 

По думите му Украйна не е получила всички нужни оръжия от съдружниците си, а рестриктивните мерки в числеността на военните сили са попречили на бързото нахлуване, сподели той.

 

" Няма задоволително мощ, с цел да се реализиран мечтаните резултати по-бързо. Но това не значи, че би трябвало да се откажем, че би трябвало да се предадем ", сподели Зеленски. " Ние сме уверени в нашите дейности. Борим се за това, което ни принадлежи ".

 

Има някои позитивни заключения от последните няколко месеца, сподели той.

Украйна съумя да реализира постепенни териториални придобивки против по-добре въоръжен и укрепен зложелател, сподели Зеленски.

Освен това мощта на Черноморския флот на Москва е намаляла след украинските офанзиви, които пробиха противовъздушната защита и удариха щаба му в окупирания Крим, добави Зеленски.

Временният кулоар за зърно, основан от Киев след отдръпването на Русия от военновременното съглашение за обезпечаване на безвреден експорт, към момента работи.

Зеленски обаче не се занимава с предишното, а е концентриран върху идващия стадий - увеличение на вътрешното произвеждане на оръжие.

Значителна част от бюджета на Украйна се отделя за това, само че настоящето произвеждане надалеч не е задоволително, с цел да обърне хода на войната. Сега Зеленски се обръща към западните съдружници, в това число Съединени американски щати, с цел да предложи преференциални заеми и контракти за реализиране на тази цел.

" Това е изходът ", сподели Зеленски и добави, че нищо не плаши Русия повече от една военно самодостатъчна и самостоятелна Украйна.

При последната си среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, членове на Конгреса и други високопоставени чиновници той насочи един незабавен апел: Украйна да получи евтини заеми и лицензи за произвеждане на американско оръжие.

 

" Дайте ни тези благоприятни условия и ние ще строим ", споделя той пред тях. " Каквито и старания и време да са нужни, ние ще го създадем и то доста бързо ".

Зеленски продължава да е угрижен, че разтърсванията в Близкия изток, най-насилствените от десетилетия насам, заплашват да лишават международното внимание и запаси от способността на Украйна да се пази.

" Вече виждаме последствията от изместването на (вниманието) на интернационалната общественост поради нещастието в Близкия изток ", сподели той. " Само слепите не признават това ".

Украинците схващат, " че би трябвало да се борим за внимание ", сподели той. " Не би трябвало да разрешаваме на хората да не помнят за войната тук "

Тази смяна във фокуса може да докара до по-малко икономическа и военна помощ за страната му, сподели той. В явен опит да успокоят тези опасения американски и европейски публични лица продължиха да посещават Киев след офанзивите в Израел на 7 октомври.

Промяната към момента го тормози, сподели Зеленски.

" Виждате ли, вниманието е еднакво на помощ. Липсата на внимание ще значи липса на помощ. Ние се борим за всяка парченце внимание ", сподели той. " Без внимание може да има уязвимост в Конгреса (на САЩ) ".

Обръщайки се към идните президентски и конгресни акции в Съединени американски щати, където Байдън е изправен пред песимизъм поради твърдата си поддръжка за Киев, Зеленски призна, че " изборите постоянно са потрес и това е изцяло разбираемо ".

Неотдавнашно изследване на медията в Съединени американски щати сподели, че съвсем половината от американците считат, че за Украйна се харчи прекалено много. Попитан за това, Зеленски отговори искрено, че " изборът на американците е избор на американците ".

Но той твърди, че като оказват помощ на Украйна, американците оказват помощ и на себе си.

" В случая с Украйна, в случай че през днешния ден устойчивостта се провали заради липса на помощ и дефицит на оръжия и финансиране, това ще значи, че Русия най-вероятно ще нахлуе в страните от НАТО ", сподели той. " И тогава американските деца ще се бият ".

Наскоро Зеленски се опита да подсигурява, че военната машина на Украйна работи както би трябвало, като направи неотдавнашно разклащане на висши държавни чиновници, засягайки друга своя цел - да се бори с подкупите в постсъветската институция, изобилстваща от корупция, като въведения към присъединението към Европейския съюз.

Той съобщи, че би трябвало да знае по какъв начин оръжията, припасите, храната и даже облеклата се доставят на фронта - и какво не съумява да стигне до такава степен.

" От една страна, това не е работа на президента, само че въпреки това, мога да се доверя на тези, които не просто са ми предали информацията, а са ми я споделили персонално ", сподели той.

Статичните бойни линии не доведоха до напън от страна на съдружниците на Украйна за договаряне на спокойно съглашение с Русия.

" Все още не го чувствам ", сподели той, макар че добави: " Някои гласове постоянно се чуват ".

 

Украйна желае да " прокара формулата за мир и да притегли колкото се може повече страни от света, тъй че те да изолират политически Русия ", означи той.

 

Войната също по този начин направи невероятно провеждането на президентските избори в Украйна, които в началото бяха планувани за март според конституцията, сподели той.

Въпреки че Зеленски съобщи, че е подготвен да организира избори, множеството украинци не са подготвени, защото считат, че сходен избор е " рисков и неправилен ", до момента в който към тях бушува война.

С бюджет, предусещащ изразходването на 22% от Брутният вътрешен продукт на страната за защита и национална сигурност, стопанската система на Украйна се преструктурира към война, чийто край не се вижда, сходно на всекидневието на жителите.

Това повдига различен въпрос: Колко дълго самият Зеленски ще може да се оправи с ролята на водач на страна във война?

Няма думи, с които да опише какъв брой сложна е тази работа, споделя той, само че също по този начин не може да си показа, че ще напусне поста.

" Честно казано, не можеш да го направиш ", споделя той. " Това би било доста незаслужено, погрешно и несъмнено демотивиращо ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР