Въпреки нарастващия брой случаи, все още не сме достигнали пика

...
Въпреки нарастващия брой случаи, все още не сме достигнали пика
Коментари Харесай

Експерти: Бременните да не се притесняват от ваксините срещу COVID-19

Въпреки възходящия брой случаи, към момента не сме достигнали пика на четвъртата вълна. Данните бяха изнесени на годишния конгрес на фондация "Мост ". Според проф. Радка Аргирова нарастване на случаите се чака сред 10 и 15 октомври, а най-засегнати ще бъдат хората, които не са се ваксинирали.
Според вирусолога проф. Радка Аргирова с началото на образователната година се чака и растеж на заболелите.
„ Чакам данни с откриването на образователната година. Мисля, че някъде към 10-15 октомври ще имаме повишение на цифрите, които имаме днес”, уточни тя. А в четвъртата вълна на COVID-19 у нас най-засегнати ще бъдат неимунизираните, счита вирусологът.
„ Не знам доколко ще засегне по-възрастните възпитаници, евентуално и млади родители. Това ще бъде доста значително, тъй като доста хора, които не са ваксинирани, ще бъдат съкрушени с вируса”, уточни още проф. Аргирова.
Близо 1000 нови случая на COVID-19 са регистрирани през последните 24 часа
А с началото на образователната година, родителите не би трябвало да се двоумят дали да имунизират децата си.
„ За деца над 12 годишна възраст, напълно умерено могат да се употребяват наличните ваксини. Това е към този момент ясно, светът има задоволително огромен опит”, сподели още вирусологът.
Притеснения за имунизация не би трябвало да имат и бременните, безапелационен е доцент Румен Димитров.
„ За РНК имунизациите няма възбрана. Трябва да ви кажа, че обичайният грип, елементарният грип, по този начин да го назовем, е една от индикациите за имунизиране по време на бременност, тъй като елементарният грип, сезонният грип протича доста по-тежко при бременните и по тази причина в доста страни на процедура е наложително те да бъдат ваксинирани”, изясни акушер-гинекологът.
А за имунизираните с две дози, съгласно проф. Аргирова на този стадий няма потребност от трета игла.
„ Именно тъй като имаме клетъчен имунитет. За в този момент нямаме потребност от трета игла. Да не приказваме за четвърта и прочие”, добави тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР