Въпреки наложителните мерки за социална изолация, е крайно време да

...
Въпреки наложителните мерки за социална изолация, е крайно време да
Коментари Харесай

Проф. Ваня Матанова: Посттравматичните състояния ще продължат дълго след излизане от кризата

Въпреки наложителните ограничения за обществена изолираност, е извънредно време да се намерения за психологичното здраве. Кризата ще свърши, ще има постепидемичен интервал, само че знаем изрично, че тези посттравматични положения ще не престават дълго време, дори когато официално обстановката се е нормализирала. Време е да се сформира тактика за излизане от рецесията.
Това съобщи пред БНР проф. Ваня Матанова, началник на Института за психологично здраве и развиване.

На въпрос за какво България към момента няма пътна карта за завръщане към нормалността и по-лесно ли е да бъдеш в изолираност, когато имаш вероятност професор Матанова отговори:

„ Да, на чисто психологично равнище, в случай че има период, в който се каже – май месец ще бъдем към този момент в различен режим, това несъмнено ще облекчи прекарването на изолацията. Но обстановката е доста непредсказуема “.

„ Децата са у дома с родителите си. Обаче тези родители са тревожни, уплашени, обезпокоени, което е нито положително, нито неприятно – това е просто обикновено за тази обстановка в този момент. Но тези уплашени, тревожни, комплицирани родители са у дома с децата, децата усещат психологичното положение на родителите си и стартират да разпознават другите като ненадеждни, които не могат да им обезпечат отбрана. Затова е належащо да се приказва с тези деца “, уточни тя.

Матанова означи, че доста постоянно говоренето за ковид е обвързвано единствено със възбраните и детето не знае за какво би трябвало да остане у дома, за какво не би трябвало да върви на учебно заведение. То би трябвало да бъде стартирано с това и то по метод, който е съгласуван с неговата възраст.

Проф. Матанова предлага да се намерения за информация вид " брифинг за деца " – за отговори на техните въпроси.

„ Отговорът да бъде от подготвени психолози, от психотерапевти. Защото доста постоянно родителите не знаят по какъв начин да поднесат тази информация и нормално я сервират откъм рисковата ѝ страна, което в допълнение усилва страха и тревогата у децата. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР