Въпреки много окуражителните новини относно кандидатите за коронавирусни ваксини през

...
Въпреки много окуражителните новини относно кандидатите за коронавирусни ваксини през
Коментари Харесай

Икономическите перспективи за Еврозоната запазват висока степен на несигурност

Въпреки " доста окуражителните вести " по отношение на претендентите за коронавирусни ваксини през последните седмици, икономическите вероятности за Еврозоната не престават да се характеризират с " висока степен на неустановеност ", съобщи шефът на ЕЦБ Кристин Лагард по време на нейното чуване от Комисията по стопански въпроси на Европейския парламент, предава БНР.

" Неотдавнашният растеж на случаите на Covid-19 в цяла Европа и последвалите ограничения за ограничение на пандемията способстват за така и така нарасналото равнище на несигурност и съставляват съществено предизвикателство за световната стопанска система. Частичния и несиметричен отскок при растежа на Брутният вътрешен продукт на обособените страни членки на Еврозоната, както и продължаващата уязвимост в бранша на услугите като основни въпроси, влияещи върху икономическите вероятности ", съобщи шефът на ЕЦБ. 

Според Кристин Лагард фискалните тласъци остават от " основно значение ", с цел да може Еврозоната да се възвърне от коронавирусната рецесия, а тласъците би трябвало бързо да допълват и укрепват паричната политика. Тя означи, че към днешна дата държавните управления от Еврозоната са приложили фискални тласъци, равняващите се на над 4% от Брутният вътрешен продукт на района единствено в границите на 2020 година

" Тези национални фискални отговори бяха доста ефикасни. Схемите за опазване на работните места и за гарантиране на заемите са помогнали по-специално за обезпечаване на претовареност и за попречване на ненужна загуба на жизнерадостен бизнес. Те бяха решаващо допълнени от поддръжка на равнище Европейски Съюз - по този начин наречените „ защитни мрежи “ - които ускоряват техните резултати за повишение на доверието. Чрез укрепване на търсенето и улеснение на достъпа до заеми за фирмите, тези ограничения също по този начин ускориха успеваемостта на нашата парична политика ", означи Кристин Лагард.

Според нея пакетът " Следващо потомство Европейски Съюз " би трябвало да стартира да действа неотложно. Допълнителните запаси на пакета могат да улеснят експанзивни фискални политики, най-много в тези страни от еврозоната с лимитирано фискално пространство.

" Трябва също по този начин да осигурим подобаващи договорености, които да разрешат положително поредното и дейно консумиране на тези средства. Ето за какво поздравявам неотдавнашния принос на Европейския парламент за поощряване на прозрачността и отчетността при потреблението на фискалната поддръжка на Европейски Съюз. Поради това е по-важно от всеки път паричната политика и фискалната политика да не престават да работят ръка за ръка, като това се прави при цялостно ценене на мандата и независимостта на ЕЦБ ", уточни шефът на ЕЦБ пред евродепутатите.

" Реакцията на Европа на рецесията до момента е освен впечатляваща, само че и високоефективна. Навлизайки във втората фаза на рецесията обаче, ние би трябвало да проявим неизменност и да продължим със същия ангажимент във връзка с хората в Европа ", означи Лагард. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР