Въпреки леката промяна в публичния дискурс на бъдещия министър-председател на

...
Въпреки леката промяна в публичния дискурс на бъдещия министър-председател на
Коментари Харесай

Атина готова да сезира ЕС, че Скопие не изпълнява Преспанския договор

Въпреки леката смяна в обществения дискурс на бъдещия министър-председател на Северна Македония Християн Мицкоски, опитни дипломати гледат на тактиката за " стелт война “, следвана от новото управление в Скопие, като нарушаване на термина " ergo omnes " на Преспанското съглашение – т.е. потреблението на конституционното име на страната както за вътрешна, по този начин и външна приложимост. Това написа гръцкото издание Kathimerini, представено от " Фокус ".

Атина следи от близко развиването и е подготвена да предизвести Брюксел за всеки ход, който нарушава съглашението.

От своя страна Западът към този момент стартира да упорства новото управление на Северна Македония да съблюдава главните задължения, присъщи на всички интернационалните съглашения, като това от Преспа.

Според добре осведомени източници Мицкоски, който е ръководител на ВМРО-ДПМНЕ, не счита, че държавното управление му ще бъде притиснато от времето и счита, че стига да извършва Преспанското съглашение по собствен метод (т.е. в публични документи и церемонии, както и в чужбина, само че не и в речи в своята страна), той може да убеди европейските и западните събеседници в правилността на своя избор.

Очевидно е обаче, че тази позиция е очевидно нарушаване на " erga omnes ", което е ясно планувано в Споразумението от Преспа от 2019 година, написа Kathimerini.

Въпреки че гърците не бързат за публични контакти с новото управление на Северна Македония, неофициални контакти на разнообразни равнища има, основно с цел да може Атина да разбере какво тъкмо мисли Мицкоски.

Безпокойството на Атина се ускорява и от " връзките на ВМРО-ДПМНЕ с антизападните сили в района ", отбелязва изданието. Има близки връзки с Унгария на Виктор Орбан и хармонични контакти със Сърбия на Александър Вучич.

Освен това, макар пронатовските мнения на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, Вътрешна македонска революционна организация също има доста добър канал за връзка с Москва, показва Kathimerini.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР