Въпреки казусът с машинното гласуване, политиците запазиха самообладание. Всички вкупом

...
Въпреки казусът с машинното гласуване, политиците запазиха самообладание. Всички вкупом
Коментари Харесай

Орлин Колев: С отмяната на машинното гласуване ЦИК надхвърли правомощията си

Въпреки въпросът с машинното гласоподаване, политиците резервираха хладнокръвие. Всички заедно приканиха да се гласоподава. Това е позитивна процедура, те резервираха положителния звук. Това разяснява в предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS докторът по конституционно право Орлин Колев.

„ Изпълнявайки наредбите на ИК, ЦИК следва да даде опцията на жителите да упражнят своя избор, както на хартия, по този начин и с машина. За да може жителят да избере метода, по който да упражни своя избор, за ЦИК поражда задължението да обезпечи средството. В случая да обезпечи машината. Това обвързване е съпроводено с известни условия, според закона. Изисквания за годността и удостоверяването на машините. След като тези условия бъдат изпълнени ЦИК не може да работи по различен метод, с изключение на да обезпечи машинното гласоподаване. Бяхме изправени пред догадка, в която, преди приключване на периода за даване на съответното уверение от държавните органи, за годността на машините, имаме решение на ЦИК, с което се стопира опцията на жителите, обезпечено по закон, да упражнят своя избор посредством машина. Това надхвърляне компетентността на ЦИК ", добави Колев.

Той акцентира, че има постъпили тъжби по проблема. Според него Върховен административен съд ще анулира решението на ЦИК, а на балотажа ще се гласоподава с машина. „ Това може да се случи, в случай че ЦИК успее да провежда процеса по гласуване с машина ", сподели още Орлин Колев. По думите му отчета на ДАНС не трябва да бъде преекспониран от страна на ЦИК.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР