Въпреки голямата еуфория и интерес към изкуствения интелект (AI), повечето

...
Въпреки голямата еуфория и интерес към изкуствения интелект (AI), повечето
Коментари Харесай

Фирмите все още не бързат да въвеждат AI в бизнеса си

Въпреки огромната еуфория и интерес към изкуствения разсъдък (AI), множеството компании по света към момента не бързат да го вкарват в ежедневните си процеси. Това демонстрира изследване на MIT Technology Review Insights и телекомът Telstra, представено от CNBC.

Те са ревизирали какви са настройките към AI измежду бизнес водачите на над 300 междинни и огромни компании по целия свят. Оказва се, че единствено 9% от тях употребяват AI в бизнес процесите си.

Повечето бизнес водачи споделят, че са оптимисти за капацитета на AI и чакат с времето да усилят потреблението на технологията. За момента даже и фирмите, които към този момент са внедрили AI в работата си, са създали това в лимитирана сфера.

„ Има неправилно разбиране какъв брой елементарно е да се пусне и употребява добре създаден, подготвен за корпорациите, генеративен AI “, споделя Стела Солар, шеф на Националния център за изкуствен интелект на Австралия.

За всеобщото нахлуване на генеративния AI са нужни още доста усъвършенствания. И то освен в качеството на „ мислене “ и генерирането на информация. Нужни са усъвършенствания в интерфейса и метода на работа с тези услуги, отбрана на персоналните данни, насърчаване на умения на самите чиновници, които да употребяват инструментите дейно и разработка на фирмени правила и политики за рационално ръководство на AI технологиите.

Първите компании, които са въвели AI през предходната година, са почнали да го употребяват за автоматизирането на повтаряеми задания с ниска стойност, за които не е нужно подробно наблюдаване от човек. И въпреки бизнесът да не бърза за момента, това може бързо да се промени. 85% от интервюираните чакат да стартират да употребяват генеративен AI за такива действия в границите на тази година. 77% чакат да го вкарат и за обслужване на клиенти, а 74% - за стратегически разбори.

Средно 60% от интервюираните споделят, че чакат генеративният AI да промени съществено тяхната промишленост в границите на идващите 5 години. За 78% технологията е опция да станат по-конкурентни. Само 8% я виждат като опасност. Те обаче не са коментирали какво чакат да се служи с работните места и чиновниците им, което евентуално ще е най-деликатната и сложна тематика.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР