Въпреки големите надежди Стефан Янев не можа да направи партия

...
Въпреки големите надежди Стефан Янев не можа да направи партия
Коментари Харесай

Янев не успя да регистрира партия. Ще участва със "Свобода", "Партия на зелените" и "Земеделски народен съюз"

Въпреки огромните очаквания Стефан Янев не можа да направи партия и отива на изборите с отцепници земеделци и зелени. Макар че преди седмица съдът позволи вписването на " Български напредък " в регистъра на политическите партии, през днешния ден партията на някогашния длъжностен министър председател и министър на защитата Стефан Янев се записва за присъединяване в изборите на 2 октомври с мандатите на " партии съидейници " - " Свобода ", " Партия на зелените " и " Земеделски национален съюз ", заяви партийният пресцентър.

Причината е, че както и в тази ситуация с " Продължаваме промяната ", регистрацията на партията към момента не е отразена в регистъра на партиите, а събирането на подписи за присъединяване във вота може да стартира едвам откакто това стане.

Така Янев ще взе участие във вота с три мандатоносителя, които са образувани след разединение от други известни за времето си обединения. Партия " Свобода " беше учредена през 2007 година от тогавашния доближен до Волен Сидеров народен представител от " Атака " Павел Чернев. Двамата със Сидеров бяха основни настоящи лица в случай на автомагистрала " Тракия ", в който засякоха различен автомобил, а по-късно нападнаха физически водача и колата.

Чернев беше изключен от " Атака ", откакто упрекна Сидеров и тогавашната му брачна половинка Капка Сидерова, че са го принудили да лъжесвидетелства. Юристът, който беше несполучлив претендент за кмет на София и за президент, умря ненадейно през 2016 година Сега ръководител на " Свобода " е Владимир Симеонов, също някогашен член и симпатизант на " Атака ". Партията взе участие в парламентарни избори за първи път през 2021 година

" Партия на зелените " беше основана след разцепването на Зелената партия на Александър Каракачанов през октомври 2000 година Инициатор на разкола и пръв водач на групировката беше предприемачът Христо Порточанов, който през 90-те години на предишния век ръководеше футболния клуб " Нефтохимик ". Днес ръководител на групировката е Валентин Симов.

Партия " Земеделски национален съюз " (ЗНС) е една от множеството аграрни обединения, които се нароиха в България при започване на хилядолетието. Тя се появи се появи през 2008 година след разцепването на БЗНС-Народен съюз с водач Анастасия Мозер. Съюзът участваше, дружно с ОДС, в ръководещата коалиция зад кабинета на Иван Костов сред 1997 и 2001 година Първият ръководител на ЗНС беше Стефан Личев, до тогава съидейник на Мозер и народен представител от БЗНС-Народен съюз.

Впоследствие Личев беше измежду учредителите на АБВ на президента Георги Първанов. В момента отпред на ЗНС е Румен Йончев, който в последните 10 години мина през голям брой политически превъплъщения - от народен представител на Българска социалистическа партия, през съдействие с Яне Янев и Николай Бареков до присъединяване в листите на " Изправи се! Мутри вън! " на Мая Манолова предходната година.

Преди Манолова да учреди партията си " Изправи се България ", в общественото пространство се появиха спекулации, че тя ще се причисли към политическия план на Янев. Тогава се твърдеше, че тя има предпочитание да работи с него, само че изчаква да види в какъв абстрактен профил ще се нарежда. По-късно Манолова съобщи, че опция за съдействие със Стефан Янев би могло да има единствено в случай че партията му приема целите на " Изправи се.БГ! " и това не означавало общ политически план.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР