Въпреки че все още не се отчита съществена промяна в

...
Въпреки че все още не се отчита съществена промяна в
Коментари Харесай

БНБ: Рискът от лоши кредити се изостря

Въпреки че към момента не се регистрира основна смяна в размера на необслужваните банкови заеми, кредитният риск се изостря спрямо интервала преди началото на пандемията.

За това предизвестява Българската национална банка в. В него се напомня, че точно поради повишения риск от просрочия по от ден на ден заеми през септември тази година централната банка усили равнището на антицикличния буфер, използван към локални кредитни рискови експозиции, от 0.5% на 1%, в действие от 1 октомври 2022 година

Българска народна банка обръща внимание, че въведеният мораториум върху заплащането по част от заемите към този момент е изминал и че при тях делът на необслужваните е по-висок спрямо общия кредитен портфейл. Увеличават се и заемите във фаза 2 по интернационалния счетоводен стандарт 9, т.е. с утежняване на обслужването.

" Въпреки че в кратковременен проект усилването на кредитната интензивност може да окаже удобен резултат върху финансовия резултат на банковия бранш, продължителното опазване на настоящите равнища на кредитен напредък основават предпоставки за повишаване на задлъжнялостта и за струпване на циклични опасности, които могат да се материализират при стопански спад под формата на нарастване на необслужваните заеми и на обезценките ", предизвестява още централната банка.

От разбора излиза наяве, че банките се стремят да компенсират намалелите доходи от лихви освен с увеличение на таксите и комисионните, само че и със доста повишение на размера на отпуснатите заеми, изключително за покупка на жилище. Това покачва риска за системата и оказва въздействие върху растящите " с високи темпове " цени на жилищата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР