Въпреки че все още е хладно, дългоочакваното лято идва. И

...
Въпреки че все още е хладно, дългоочакваното лято идва. И
Коментари Харесай

Как да охладите двигателя правилно и бързо, ако температурата се повиши рязко

Въпреки че към момента е хладно, дълго чаканото лято идва. И дружно с това и безконечните проблеми на водачите - тапи и, несъмнено, прегряти мотори. Сега ще споделим с вас по какъв начин бързо да охладите мотора, без той да се изключва, в случай че температурата се е повишила внезапно.

Неизправности в термостата, течове гумени съединения или нагревател, проблеми с помпата - всичко това може да докара до незадоволително изстудяване на мотора и до неговото прегряване. Ако моментът бъде пропуснат, несъразмерното топлинно натоварване ще бъде последвано от съществени проблеми, водещи до скъпи поправки. Следователно, бездействайки в тапите, би трябвало да обръщате внимание на показанията на уредите пред вас по-често от елементарното.

Ако забележите, че стрелката на температурния уред се доближава до алената зона, тогава моторът към момента може да бъде предпазен от прегряване. Основното е да извършите някои елементарни дейности, с помощта на които може да охладите мотора даже в придвижване.

Уви, тапите са най-опасни за мотор с развалена охладителна система. В допълнение към топлината, генерирана от самия мотор, моторният отсек се загрява и от горещия асфалт. Към това се прибавя и неналичието на наложително изстудяване от придвижването и по този начин доста бързо температурната стрелка е в алената зона.

Ако това се случи, първото нещо, което опитните водачи предлагат да се направи, е да включите парното в най-мощния му режим и да зададете оптималната температура на отопление. Разбира се, с цел да не се прегреете, би трябвало да отворите прозорците в колата. Такива елементарни техники ще ви разрешат да спечелите скъпото време и да съумеете да спрете на безвредно място.

След като сте спряли в профил на пътя, не изключвайте незабавно мотора. Напротив, би трябвало да оставите колата да работи и с включено парно на цялостна мощ и да отворите капака на двигателния отсек. Така температурата е по-вероятно да стартира да спада.

Но в случай че незабавно изключите мотора, тогава помпата, която задвижва охлаждащата течност през системата, ще спре дружно с мотора. Циркулацията на последния се забавя и вместо да се охлади, моторът продължава да се загрява известно време и това прегряване може да е съдбовно.

Този гореописан способ за изстудяване на мотора обаче работи, когато равнището на охлаждащата течност е в нормите. Но когато течността в разширителния контейнер не се вижда, то тогава по-добре е да изключите мотора, надявайки се, че нищо неприятно няма да му се случи.
И несъмнено, в никакъв случай не би трябвало да отваряте капачката на разширителния контейнер, когато температурата на мотора е в алената зона.
Много по-лесно е да охладите мотора, в случай че той стартира да прегрява в придвижване и имате задоволително място пред вас и инерция. В този случай няма да е ненужно да включите още веднъж парното до дъно и да отворите прозорците. С освобождението на педала за газта спирате подаването на доста гориво в горивните камери. С други думи, моторът работи на луфт. В този случай въздушната бликам от придвижването продължава да влиза в двигателното поделение.

Всичко това са начини с цел да можете да спрете на уместно място, само че никога не продължавайте да шофирате. Ако не можете да отстраните казуса използвайте услугата на пътна помощ, която ще откара вас и колата ви до сервиз, където експерти ще ремонтират охладителната система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР