Въпреки че вероятността да бъдете ударени от мълния е малка,

...
Въпреки че вероятността да бъдете ударени от мълния е малка,
Коментари Харесай

Никога не мийте чинии и не вземайте душ в гръмотевична буря

Въпреки че вероятността да бъдете ударени от гръмотевица е дребна, значимо е да знаете по какъв начин да останете в сигурност по време на гръмотевична стихия. В международен мащаб всяка година към 24 000 души умират от мълнии, а други 240 000 биват ранени.

Повечето хора са осведомени с главните правила за сигурност при гръмотевична стихия, като да вземем за пример да заобикалят да стоят под дървета или покрай прозорец и да не приказват по телефон с кабел (мобилните телефони са безопасни).

Но знаете ли, че по време на гръмотевична стихия би трябвало да избягвате да вземате душ или да миете чинии?

За да разберете за какво, първо би трябвало да знаете малко за това по какъв начин работят гръмотевичните стихии и мълниите, изяснява " Сайънс Алерт ".

Два съществени детайла провокират развиването на гръмотевична стихия: влага и издигащ се топъл въздух, които, несъмнено, вървят ръка за ръка с лятото. Високите температури и влажността на въздуха основават огромни количества мокър въздух, който се издига в атмосферата, където може да се образува гръмотевична стихия. Облаците съдържат милиони водни и ледени капчици и тяхното взаимоотношение води до образуването на мълнии. Издигащите се водни капки се сблъскват с падащите ледени капки, като им предават негативен заряд, а самите те остават с позитивен заряд. При гръмотевична стихия облаците работят като големи генератори, които разделят позитивните и негативните заряди, с цел да основат големи разделения на зарядите вътре в облаците. Когато гръмотевичните облаци се движат над Земята, те генерират противопоставен заряд в земята и това е, което притегля светлинния удар към земята. Гръмотевичната стихия желае да уравновеси своите заряди и прави това, като се разрежда сред позитивните и негативните области. Пътят на този разряд нормално е пътят на най-малкото противодействие, тъй че нещата, които са по-проводими (като метал), е по-вероятно да бъдат ударени по време на стихия.

Най-полезният съвет при гръмотевична стихия е: Когато гръмотевицата се разнесе, влезте на закрито. Това обаче не значи, че сте изцяло предпазени от бурята. Има някои действия вътре, които могат да бъдат съвсем толкоз рискови, колкото и да останете на открито по време на бурята.

Ако не седите във вана на открито или не се къпете под дъжда, е необикновено малко евентуално да бъдете ударени от гръмотевица. Но в случай че гръмотевица удари къщата ви, електричеството ще следва пътя на най-малкото противодействие към земята. Такива неща като железни проводници или вода в тръбите обезпечават комфортен проводник, по който електричеството може да стигне до земята.

Душът предлага и двете неща (вода и метал), което го прави съвършен път за електричеството. Това може да трансформира приятния релаксиращ душ в нещо доста по-малко релаксиращо. Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати настоятелно предлагат на хората да заобикалят всички действия с вода по време на гръмотевична стихия - даже миенето на съдове - с цел да се понижи рискът от удар.

Има и други опасности, за които би трябвало да внимавате по време на гръмотевична стихия. Един от тях, който може да не наподобява явен, е опирането на бетонна стена, написа БГНЕС. Макар че бетонът самичък по себе си не е толкоз проводим, в случай че е заздравен с железни греди (наречени " арматура " ), те могат да обезпечат проводим път за мълнията.

Също по този начин избягвайте да употребявате всичко, което е включено в електрически контакт (компютри, тв приемници, перални машини, съдомиялни машини), защото всички те могат да обезпечат пътища, по които да поеме мълнията.

Обикновено половин час откакто чуете последния гръм, е безвредно време да се осмелите да влезете още веднъж под душа. Гръмотевичните стихии нормално обичат да оставят коронния си номер за най-после, а вие сигурно не желаете да се окажете част от фойерверките.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР