Въпреки че в света има много вода, едва 2,5% от

...
Въпреки че в света има много вода, едва 2,5% от
Коментари Харесай

Питейната вода е дефицит, но има компании, които я набавят от въздуха

Въпреки че в света има доста вода, едвам 2,5% от нея става за пиянство. Солената океанска вода съставлява по-голямата част от водните запаси. Според Световната здравна организация през 2015 година 29% или 2,1 милиарда хора не са имали достъп до сладка вода. Прогнозите са, че до 2025 година няма да има източници на чиста вода, написа CNN.

Вече има компании, които се пробват да намерят решение на казуса. Фрейсън, професор по материалните науки от университета в Аризона, е намерил метод да събира питейна вода даже в пустинни региони.

Изобретението му се назовава Zero Mass Water и съставлява безоблачен панел. Той улавя слънчевата светлина, с цел да създава електричество. Така електрическата енергия зарежда вентилатори, които изтласкват въздух през материал, улавящ влагата. Когато този материал е изложен на слънчева светлина, се образува водна пара и по този начин водата се кондензира. Във всеки панел има 30-литров контейнер, който събира получената вода. Панелите са свързани и към тръби, които да транспортират водата от покрива до водопроводния кран в кухнята.
 панелите Source
Източник:

панелите Source

Компанията на Фрейсън продава панелите, наречени Source допълнително от 18 страни. Тя си партнира и с аборигенски групи в Австралия. Има доста семейства, които употребяват тази система за всички потребности. Така, да вземем за пример, офиса на Zero Mass Water в Скотсдейл има отвесна система, която обезпечава всичката нужна вода.

Водата, която панелите събират е задоволителна за готвене и пиянство. Средно от панел може да се събере 4 литра вода, което е един галон. Домове, с конфигурирани два панела, могат да събират към 8 литра вода дневно.

Другата стартъп компания, която намира решение на казуса с дефицита на питейна вода, не употребява слънчева сила. Фирмата Watergen употребява продукта Genny, като твърди, че с него може да замести охладителните автомати в офисите. Genny наподобява като футуристична кафе машина, тежи към 50 кг и се употребява в закрити пространства.
 устройството Genny
Източник:

устройството Genny

Устройството работи сходно на климатик или влагоабсорбатор. То засмуква въздух, който се филтрира и охлажда до температура на оросяване. Получената вода се филтрира още един път преди да е подготвена за пиянство, а чистият въздух от машината се изпуска назад на открито. Устройството може да създаде приблизително по 5 галона питейна вода дневно.

Президентът на компанията Watargen, Йехуда Каплон, споделя, че към този момент на доста места по света се употребява тази новаторска технология, в това число в някои лечебни заведения и в армията в Съединени американски щати.

Реалност

Рудгер Хофст, помощник в нестопанската организация World Resources Institute, счита, че тези системи за хващане на вода от въздуха са потребни, само че не могат да заместят обичайните водоизточници. Те не са по никакъв начин покрай общото количество вода, което се употребява.

От друга страна, тези машини не са евтини. Устройството Genny коства към $1500, само че единствено едно не е задоволително. Цената на панела пък е $2000 и може да служи 15 години. Дори тези устройства да поевтинеят, количеството на водата в атмосферата също не е безпределно. Проучване на US Geological демонстрира, че единствено 0,001% от общата вода на Земята в даден миг се намира в атмосферата.

Водата от въздуха обаче не може да се улавя на всички места. Има такива климатични условия, които не го разрешават. Ако е прекомерно студено, системата Zero Mass Water ще мина в режим на хибернизация и няма да работи ефикасно. Genny също работи при избрани условия. Влажността на въздуха би трябвало да е най-малко 30 %.

Маджид Бахрами, професор в университета " Саймън Фрейзър " твърди, че такива системи са подобаващи за места с тропически климат. Това не значи, че те няма да имат триумф. Според него те са елементи от пъзела, който ще реши казуса. Той също е много заинтригуван от намирането на различни източници на питейна вода и основава своя компания - WaterGrenics, която събира вода от въздуха.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР