Въпреки че Украйна иска да се присъедини към НАТО и

...
Въпреки че Украйна иска да се присъедини към НАТО и
Коментари Харесай

Наблюдател на Bloomberg: Украйна няма място в НАТО и ЕС, но за това си струва да се пазарим с Путин

Въпреки че Украйна желае да се причисли към НАТО и Европейски Съюз, в обозримо бъдеще това ще бъде единствено задължение за тези блокове, написа наблюдаващият на Bloomberg Клайв Крук. Според него е било неточност Западът изрично да откаже да разисква политиката на отворените порти на НАТО с Путин, като се има поради, че сходна отстъпка няма да коства съвсем нищо, до момента в който в подмяна на това Съединени американски щати и западните им съдружници биха могли теоретично да се пазарят за просперитета на Украйна.

Украйна желае участие в НАТО и Европейски Съюз. Руският президент Владимир Путин желае това в никакъв случай да не се случва. НАТО и Европейски Съюз не желаят да виждат Украйна в блока, най-малко в близко бъдеще, написа колумнистът на Bloomberg Клайв Крук.

Имайки поради всички тези стремежи, един доверчив наблюдаващ може да намерения по какъв начин да позволи актуалната рецесия: всички страни ще се съгласят, че Украйна няма да се причисли нито към НАТО, нито към Европейски Съюз в близко бъдеще. Съединените щати и техните съдружници обаче изрично няма да разискват този въпрос. „ Позицията им е ирационална и контрапродуктивна, в това число от позиция на Украйна “, счита създателят.

Членовете на НАТО знаят, че влизането на Украйна в алианса не е в техните ползи за сигурност, най-малко в средносрочен проект. А в кратковременен проект те спорят по какъв начин да отвърнат на Путин, до момента в който Съединени американски щати (фактическият водач на НАТО) страда от вътрешни разделения. И всички те няма да се бият с Русия в името на отбраната на Украйна. В същото време приемането на Киев в блока би предизвикало Русия, което освен няма да е от изгода за Киев от позиция на сигурността, само че и ще разкрие слабостта на НАТО.

Въпреки това държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели предходната седмица, че Съединени американски щати ще отстояват правилото на отворените порти в сърцето на НАТО.

„ Такова изказване е объркващо “, чуди се Крук. „ НАТО е пакт за взаимна защита и Украйна не може просто да реши да се причисли към него. Съгласно учредителното съглашение Украйна би трябвало да бъде поканена с единомислещо решение, също така такова решение би трябвало да е от изгода за сигурността на алианса.

През 2008 година водачите на НАТО, без утвърждението на своите законодателни органи, оповестиха, че Украйна някой ден ще бъде поканена в алианса, само че сходно заричане - даже и да наложи отговорности - въпреки всичко дава опция на НАТО да каже, че Киев няма да бъде поканен, да речем през идващите 20 години. "

Европейски Съюз също не е прекомерно припрян да одобри Украйна в редиците си, даже макар сигналите за противоположното. Европейски Съюз към този момент има прекалено много членове, до момента в който Брюксел прави всичко допустимо да асимилира своите централноевропейски сътрудници. Присъединяването на Украйна ще бъде най-трудният тест за него в цялата му история.

Европейският съюз обича тази показна добродетел, да прави грандиозни проекти за бъдещето, без да ги обмисля. Понякога съюзът се стопира, преди да е станало прекомерно късно - да вземем за пример, макар годините на " предварителна игра ", Турция към момента не се е включила към Европейски Съюз и няма да се причисли в обозримо бъдеще.

Въпреки това, от време на време тези пагубни проекти се сбъдват - вземете единствено въвеждането на еврото. Неясното обръщение на Европейски Съюз за приемане на Украйна в блока се вписва добре в тази парадигма: не изключвайте опцията, мечтайте безумно и в никакъв случай не постигайте нищо в тази посока – в случай че Европейски Съюз, несъмнено, има шанс.

Кокетството на НАТО и Европа не е в интерес на Украйна. Подобно държание може да е повода украинският президент Владимир Зеленски да реши неправилно какви са същинските ползи на страната му. Може би си мисли, че Путин блъфира. Или може би счита, че ще се възползва от момента и ще убеди Запада да ускори стратегическото партньорство. И всички настоящи приказки за " отворени порти " подсказват, че сходно премеждие може да има своите преимущества.

Тук обаче няма действителни преимущества. Мир, непоклатимост и разцвет в Украйна, която ще бъде на една ръка разстояние както от Русия, по този начин и от НАТО и Европейски Съюз, може да бъде най-хубавият резултат.

Разбира се, продължава създателят, възнаграждавайки Путин, като му направи отстъпка, която даже не можете да наречете отстъпка, може да докара до рискови последствия. Путин е " серийна опасност " и такава премия единствено ще го насърчи. Всяка договорка за Украйна би трябвало да бъде изчерпателна и да включва обилни отстъпки от негова страна (например гаранции за териториалната целокупност на Украйна, утвърждение на доближаването сред Киев и Европейски Съюз в комерсиалната сфера, взаимни ограничавания на военните действия и т.н.).

В същото време съветският водач би трябвало да разбере, че в случай че откаже такива условия (или ги одобри и нападна Украйна), тогава такова държание ще докара до съществени последствия: мощни наказания, стопански вреди и повишен защитителен капацитет на НАТО.

Възможна ли е такава договорка? Възможно е времето за това към този момент да е изгубено. В същото време, да вземем за пример, Украйна би трябвало да се съгласи с това. Трудно е да се каже какво желае най-вече Путин и какъв брой е подготвен да пожертва, с цел да го получи: вниманието, което отделя на НАТО и Европа, може да бъде трик. И въпреки всичко отводът даже да се разисква тази тематика беше неточност “, обобщава Клайв Крук.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР