Въпреки че твърди, че прилича на модерните леви партии на

...
Въпреки че твърди, че прилича на модерните леви партии на
Коментари Харесай

БСП в огледалото. Как социалистите в Европа и България говорят за Русия и санкциите

Въпреки че твърди, че наподобява на модерните леви партии на запад, Българска социалистическа партия не се държи напълно като тях. В някои моменти даже наподобява на някои от крайнодесните обединения в Европа. Остава въпросът кого виждат българските социалисти, когато се погледнат в огледалото?

Какво вижда Българска социалистическа партия, когато се огледа в огледалото? И какво виждат болшинството европейски леви партии? Едно е несъмнено - в случай че това огледало включва тематиката Русия, то облиците отсреща доста се разграничават.

През последните седмици, откогато стартира предизборната акция, представителите на Българска социалистическа партия натъртват мощно на една своя от дълго време защитавана позиция. Както в срещите си със симпатизанти, по този начин и в медийните си участия от групировката повтарят, че глобите против Русия би трябвало да бъдат отстранени, а договарянията с „ Газпром “ за доставка на газ - възобновени.

От Българска социалистическа партия акцентират и още нещо – че също като други социалистически партии в Европа и те оферират стопански ограничения, които да оказват помощ на българите да се оправят с високите цени и икономическата неустановеност. Примерите, които лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова неведнъж дава, са с сполучливите леви държавни управления в Испания и Португалия. Както в Европа, по този начин и в България няма по какъв начин да се премине през рецесията без лява партия в ръководството, гласи посланието на Нинова.

Въпреки че интензивно се пробва да внуши, че наподобява на модерните леви партии на запад обаче, нейната Българска социалистическа партия не се държи като тях. А в някои моменти даже рисково наподобява на някои от крайнодесните обединения в Европа. В идващите редове събрахме образци от Австрия, Германия и Италия.
" Убиват Европа "
„ Санкциите против Русия убиват не Русия, убиват Европа. Време е европейските водачи да го премислят това “, сподели преди седмица на среща със симпатизанти в Разлог Корнелия Нинова . Тя прикани и за възобновяване на договарянията с „ Газпром “.

Няколко дни по-късно, пред Нова нюз тя още веднъж повтори апела си, както и изказванието, че от глобите на Европейския съюз няма смисъл, тъй като вредят повече на самия Европейски Съюз, в сравнение с Русия. Същата теза, че глобите „ не са постигнали безусловно нищо “, повтори и Кристиан Вигенин в сряда.

„ Затова пътят е за унищожаване на тези наказания, разговор и естествени връзки “, сподели Нинова в изявлението си в събота. Тя се базира на австрийския външен министър, който по думите ѝ е споделил, че „ би трябвало да стартира да се мисли лека бавно за унищожаване на глобите, в случай че Москва се обърне към Европа “.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг , на чието мнение се базира Нинова, обаче споделя тъкмо противоположното.

В две свои изявленията, оповестени в петък и събота, Шаленберг изрично, че европейските наказания дават резултат, а моментът за тяхното унищожаване към момента не е настъпил.
 Австрийският външен министър Александър Шаленберг
„ Санкциите стават все по-ефективни с всеки минал ден. Цели браншове на съветската стопанска система не работят, Русия изпада в криза “, той.

По думите му доказателство, че ограниченията работят, е фактът, че Кремъл сложи като изискване за стартирането на газовите доставки точно отхлабването на глобите. Той добави и че моментът за повдигане на глобите надалеч не е пристигнал, защото при всички договаряния са нужни две страни, а Русия към момента се пробва да „ управлява обстоятелствата с военни средства “.
" Би означавало да победи неправдата "
Шаленберг не е от лява партия, а от дясно-центристката А встрийска национална партия . Дори и представителите на левия политически набор в Австрия обаче не споделят позициите на Българска социалистическа партия за глобите върху Русия и „ Газпром “. От най-голямата лява партия в страната – Австрийската социалдемократическа партия не са отправяли апели за договаряния с съветския монополист. Това се случва, макар че Австрия е доста по-голям потребител на съветски газ от България, а през юли „ Газпром “ понижи с към 70% доставките за страната.

Заедно с Германия и Италия тя е една от трите страни в Западна Европа, които са най-зависими от доставките на съветски газ съгласно последното на Fitch Ratings.

Позицията на Австрийската социалдемократическа партия (АСП) обаче е, че макар съветския напън европейските наказания върху Русия остават нужни. Въпреки че в обществените си изявления председателката на АСП Памела Ренди-Вагнер постоянно приказва за отрицателните последици от глобите и върху европейските стопански системи, за разлика от Нинова тя все още не е отправяла апели за унищожаване на ограниченията.
 Председателката на Австрийската социалдемократическа партия Памела Ренди-Вагнер
„ Винаги съм казвала, че глобите са нужни, глобите са значими. Важно е в тази ситуация Европа да даде един единен общ отговор и да остане обединена. Защото каква е алтернативата? Да се обърнем встрани и да не гледаме по какъв начин една европейска страна е нападната и окупирана? “, сподели тя в изявление за австрийската социална ORF преди две седмици.

По думите ѝ глобите би трябвало въпреки всичко да бъдат отстранени, „ когато спрат да имат резултат “. Ренди-Вагнер обаче не сподели, че този миг към този момент е настъпил.
" Действа като предприемач "
В прилежаща Германия пък апелите за повдигане на глобите доведоха до рецесия в партията на „ Левицата “ . Тя пристигна след тирада на депутатката Сара Вагенкнехт предходната седмица, в която тя упрекна министъра на стопанската система, че води „ невиждана икономическа война против нашия най-съществен енергиен снабдител “. Тя изиска и неотложно унищожаване на глобите върху Москва.

Впоследствие голям брой членове на „ Левицата “, в това число и нейните водачи, публично се разграничиха от изявлението на Вагенкнехт, а няколко от водещите ѝ лица даже напуснаха партията.

Руската военна експанзия в Украйна пък принуди най-голямата лява партия в страната – Германската социалдемократическа партия (ГСДП), да заеме ясна позиция против войната и да поеме ход на отдалечаване от съветската взаимозависимост. Правителството, отпред с канцлера Олаф Шолц , който е от ГСДП, взе и историческото решение да скъса с политиката си да не изнася оръжия за военни зони и да достави такива на Украйна.

Именно ГСДП беше упреквана, че в предишното е позволила Германия да стане прекомерно подвластна от „ Газпром “ и че основна роля за това е изиграл някогашният канцлер от партията Герхард Шрьодер .

Наскоро Шрьодер посети Москва, където по думите му се е срещнал персонално с съветския президент Владимир Путин . След завръщането си той за следващ път изрече изказванията си за трагични последствия, в случай че Германия се откаже от съветския природен газ – сходно и на тезите на Българска социалистическа партия в България.

За разлика от българския случай обаче продължаващата поддръжка на Шрьодер за Русия е изключение и беше наказана неведнъж от управлението на партията. Тя докара и до последици – десетки регионални организации на ГСДП желаеха той да бъде изключен от групировката. Процедурата сега тече и през октомври ще се преглежда на втора инстанция.

„ Герхард Шрьодер работи не като екс-канцлер, а като предприемач и ние би трябвало да преглеждаме изявленията му точно по този метод. С всичко, което прави и споделя, той пази единствено личния си интерес и този на своите бизнес сътрудници “, сподели съпредседателката на партията Саския Ескен .
" И Путин не би могъл да го каже по-добре "
Друг е нюансът измежду социалистите в Италия – другата страна, която съгласно проучванията е най-уязвима от прекъсването на съветските газови доставки. Там левицата не просто се афишира срещу договарянията с Москва, само че и предизвестява, че евентуална победа на изборите на необятната дясна коалиция ще значи и победа на съветските ползи в Европа.
 Матео Салвини, Джорджия Мелони и Силвио Берлускони (отляво надясно)
Предсрочните избори в страната предстоят на 25 септември, откакто държавното управление на Марио Драги през юли. Голям късмет да ги завоюва има обединяването на " Италиански братя " на Джорджия Мелони , крайнодясната " Лига " на Матео Салвини и " Форца Италия " на Силвио Берлускони . Докато Мелони дава обещание да се придържа към западните наказания, не по този начин стоят нещата с другите обединения в обединението.

Салвини, който от дълго време е упрекван в приятелско отношение към Кремъл, преди дни изрече мнение, съвпадащо с това на Българска социалистическа партия. По думите му глобите против Русия не работят и всъщност вредят на Европа.
 Снимка от 2014 година на Матео Салвини
„ Трябва ли да пазиме Украйна? Да “, сподели Салвини. „ Но не бих желал глобите да вредят повече на тези, които ги постановат, в сравнение с тези, които са наранени от тях “, добави крайнодесният политик.

В същото време Енрико Лета , водачът на лявоцентристката Демократическа партия, изрично пази отдалечаването от Русия и упрекна Салвини, че прави услуги на Путин.

„ Не мисля, че Путин би могъл да го каже по-добре “, написа Лета в Туитър в коментар към изявлението на своя конкурент.

Социалдемократът обаче изрази и други по-сериозни терзания. След като стана ясно, че Русия скрито е за политическо въздействие в 24 страни, Лета прикани италианските управляващи да разгласяват данните за финансирането на всички партии в страната. А в за Ел Периодико той даже непосредствено упрекна Русия, че взе участие в акцията за идните избори на 25 септември.

„ Има мощна интервенция от страна на Русия в интерес на десните, тъй като [руското правителство] знае, че нашата позиция ще продължи да бъде в сходство с позицията срещу Путин, която италианското държавно управление поддържа до момента, до момента в който Салвини и Берлускони са двама другари [на Русия] “, сподели Лета.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР