„Въпреки, че цената на свинското месо поевтинява през октомври с

...
„Въпреки, че цената на свинското месо поевтинява през октомври с
Коментари Харесай

Има спекула в по-високите цени на свинското месо

„ Въпреки, че цената на свинското месо поевтинява през октомври с към лев, спрямо месец септември, когато отчетохме нарастване с към 45%, не е изключено тук-там да има спекулативно нарастване на цената на този артикул. “ – разяснява за „ Радио Благоевград “ на БНР Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борси.

По думите му, все още, нивото на свинското месо е към 8.27 лева на едро за кг, което е на половината като нарастване, което е регистрирано през септември. Т.е. има понижаване с към 1.30 на кг. свинско месо на едро. „ Друга забавна наклонност е, че цените на едро съвсем се сляха с цените на дребно, това е в резултат на предлагането във веригите. Като цяло, следим малко недостиг на свинско месо и от там идва това съмнение в цените. В момента, нямаме постоянна цена и това се дължи на огромното ползване от Китай, което се оформя и на огромния експорт от Европа, който върви към Китай. От позиция на българското свинско месо, наблюдавахме едно повишаване на цените от 2.20 до 2.70 онлайн тегло с Данък добавена стойност, като повишаването е с към 1 лев за крайния консуматор, съгласно разфасовката. “ – посочи Владимир Иванов. Според него, все още в някои търговски вериги се предлага испанско свинско месо с цена под 7 лева за кг, което е под себестойността на едро, това е ненормална пазарна наклонност, само че е реалност.

Владимир Иванов, предвижда, че до Нова година не се чака съществено повишаване на свинското месо, най-вероятно ще се запазят сегашните равнища, даже месеци след коледно-новогодишните празници. Той обаче, не отхвърли опити за спекулативно повдигане на цените на свинското месо в някои търговски обекти, поради африканската чума по свинете.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР