Въпреки че трябва да са в жестока конкуренция за клиенти,

...
Въпреки че трябва да са в жестока конкуренция за клиенти,
Коментари Харесай

Цените на горивата се изравниха на големите бензиностанции

Въпреки че би трябвало да са в жестока конкуренция за клиенти, огромните вериги бензиностанции афишират идентични цени на главните горива - всеобщия бензин А95 и елементарния дизел. Това е видно от данните на профилирания портал fuelo.net.
В сряда, 20 февруари, да вземем за пример пет съществени вериги имат идентични междинни цени на бензин А95 - 2.04 лв. за литър. Това са " Шел ", ОМВ, " Лукойл ", " Еко " и " Петрол ". Еднаква е междинната цена и за елементарния дизел - 2.24 лв. за литър. Абсолютно равни са и цените им за пропан-бутана - гориво, което обичайно се употребява всеобщо у нас. Подобно координиране на цените можеше да бъде забелязано и преди седмица, написа в. " Сега ".
По традиция най-ниски цени държат бензиностанциите от веригата ВМ, свързвана с Веселин Марешки. Вчера там А95 се оферираше за 1.81 лв. на литър, а дизелът - за 1.98 лв. за литър.
Парадоксалното равнене на цените на дребно мъчно може да откри разумно пояснение. След внезапното повишаване на цените на горивата през есента на предходната година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира следващ секторен разбор, с цел да откри дали няма съгласувани практики. До момента обаче от него резултат няма.
Цените на автомобилните горива вървят нагоре от последната седмица на януари насам, като междинното повишаване при бензина и дизела доскоро е с 9 стотинки за литър. В проценти нарастването е надлежно с 4.64 и 4.21. Според специалисти наклонността за повишаване евентуално ще продължи и в идните седмици поради несигурността към цените на суровия нефт.
Движението на цените нагоре стартира след 23 януари и доближава настоящ връх при започване на тази седмица, като графиките на покачването на междинните цени на бензина и на дизела на процедура съответстват. Така да вземем за пример на 23 януари междинната цена на бензин А95 е била 1.94 лв. за литър, с цел да доближи 2.03 лв. за литър на 19 февруари. При дизела цената потегля от приблизително 2.14 лв. за литър и доближава 2.23 лв. на 19 февруари.
Данните на профилирания уебсайт сочат, че в последните три месеца междинната цена на петрола спада от към 64 $ за барел на 20 ноември до към 50 $ в края на декември, с цел да се увеличи до 65.79 $ за барел на 19 февруари. По традиция в България понижението в цените на петрола се отразява в цените на горивата с огромно забавяне, до момента в който покачването се калкулира съвсем неотложно. Освен това в края на предишния месец интензивно се обсъждаше отлагането на лобисткия закон за горивата. Въпреки че използването му се отсрочи, напрежението в сектора остава. А цените потеглиха нагоре.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР