Въпреки че социалната дистанция е вече задължителна в много страни,

...
Въпреки че социалната дистанция е вече задължителна в много страни,
Коментари Харесай

Кихавицата е мини атомна бомба и хвърля зараза далеч над 2 метра

Въпреки че обществената отдалеченост е към този момент наложителна в доста страни, в действителност ли 2-та метра са магическото число, което ще ни защищити?

Изследователи от Англия откриха, че силата на кихане или кашляне може да изхвърля микроби надалеч над 2 метра, заяви „ Стъди Файндс ".

Изследването им открива, че капчици от незащитено кихане могат да работят като „ мини атомна бомба " и да пътуват два пъти по-далеч, в сравнение с изисква общественото разграничаване.

Екип от университета в Лафбъроу сътвори математически модел, с цел да покаже какво се случва, когато хората се кашлят или кихат навън. Откритията им разкриват, че евентуално инфекциозните капчици постоянно доближават на 3,5 метра разстояние без маска за лице.

Д-р Емилиано Ренци и студентът Адам Кларк събират данни в дома на откривателя, до момента в който лабораториите остават затворени по време на заключванията поради Коронавирус. Д-р Ренци споделя, че най-големите капчици от кихане непрекъснато са се приземявали на повече от 2 метра разстояние от началната точка.

Авторите на проучването споделят, че този проблем е резултат от „ плаващия ураган ", турбулентно придвижване на парещ и компактен въздух, изхвърлен по време на кашляне или кихане. Влошавайки нещата, откривателите потвърждават, че обсегът на капчиците може доста да се промени според от това по какъв начин някой накланя главата си.

„ В множеството от нашите разбори прогнозите, направени по нашия модел, демонстрират, че най-големите капчици непрекъснато надвишават хоризонталните диапазони от 2 метра от източника, преди да се утаят на земята ", споделя доктор Ренци в университетско известие. „ В някои случаи капчиците се придвижват на повече от 3,5 метра от плаващия ураган, който работи като мини атомна бомба ", прибавя Ренци.

Според него, актуалните насоки, насърчаващи общественото отдалечаване на 2 метра, може да не са задоволителни, с цел да спрат предаването на вируса.

„ Нашият модел също по този начин демонстрира, че по-малките капчици се носят нагоре от този мини ураган и лишава няколко секунди, с цел да доближат височина от 4 метра ", изяснява Ренци. „ На тези височини вентилационните системи на постройките ще пречат на динамичността на облака и можете да се болестите. "

Изследователите споделят, че има нещо, което всеки може да направи, с цел да управлява тази опасност. Тяхното изследване открива, че наклоняването ви надолу, когато кашляте или кихате, може фрапантно да понижи обсега на пътуването на капчиците.

„ Препоръчваме поведенчески и културни промени измежду популацията, с цел да насочим кашлицата към земята, в допълнение към носенето на маски, които биха могли да оказват помощ за понижаване на риска от директно предаване на респираторни вируси на къси дистанции ", заключава Ренци.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР