Въпреки че София възниква като селище покрай минералните извори в

...
Въпреки че София възниква като селище покрай минералните извори в
Коментари Харесай

Любимата минерална баня на княз Батенберг в Княжево тъне в разруха

Въпреки че София поражда като населено място около минералните извори в региона, през днешния ден една от емблемите на града минерална баня на княз Батенберг - тази в Княжево, е съвсем разрушена. Обектът от години тъне в съсипия, a лековита вода остава неизползвана. Вестник "БАНКЕРЪ " сигнализира за казуса още през 2012 година - http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/mineralnite-vodi-na-sofiia-iztichat-v-kanala

Преди две години поданици на квартала се събират и вземат решение да се намесят по Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление. В Столична община входират предложение.

"Има опция за потребление на тези води за един рехобилитационен център. Много добра за пиянство, за жлъчно-каменни, чернодробни болести, за високо кръвно, за еднокринни, диабет. Тези минерални води са доста добре естествено предпазени. Отгоре има доста мощен слой от глини, които лимитират смесването на минералната вода с горните пресни, вероятно нечисти води ", сподели пред Нова телевизия инж. Ваня Николова, "Благоустройствени действия и обществени пространства " - Столична община.

Банята се зарежда от естестествен извор. Днес намиращ се под пътната настилка на бул. "Цар Борис " III. Отделно има още един. И няколко сондажа. Четири са обособени като водоналивни кътове. Два - отдадени на заводи за бутилиране на минерална вода. А други два се употребяват за ежемесечен мониторинг - единственото обвързване на общината.

"Находище "Княжево " не е предадено на Столична община за потребление по закона за водите, както са други 8 залежи, защото там има дадени концесии за бутилиране на минерална вода ", съобщи инж. Николова.

От Министерство на здравеопазването признават, че постройката е амортизирана и механически износена, само че със средства за възобновяване й сега не разполагат. Поради тази причина са подготвени да прегледат всички стимулирани оферти за предписание с парцела.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР